Mathias von Gersdorff

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mathias von Gersdorff
Církevřímskokatolická
V opozici kWalter Kasper, Reinhard Marx
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
  • ředitel Kinder in Gefahr
Zúčastnil se
  • Světový kongres rodin v Sydney (2012)
Osobní údaje
ZeměNěmeckoNěmecko Německo
Datum narození1964 (59–60 let)
Místo narozeníSantiago de Chile , ChileChile Chile
Národnostněmecká
Vzděláníekonomie, národohospodářství
OvlivněnPlínio Corrêa de Oliveira
Alma materUniverzita v Bonnu
Známý díkyvedení německé sekce Společnosti pro ochranu Tradice, rodiny a majetku (TFP)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mathias von Gersdorff (* 1964 Santiago de Chile) je německý katolík, promovaný ekonom univerzity ve Frankfurtu nad Mohanem. Pochází ze starošlechtického rodu pánů z Gersdorffu. Vede německý úřad Společnosti pro ochranu Tradice, rodiny a majetku (Gesellschaft zum Schutz von Tradition, Familie und Privateigentum)[1] a prezentuje se především jako novinář a taktéž jako aktivista v německém pro-life hnutí.   

Životopis a aktivity[editovat | editovat zdroj]

Gersdorff studoval národohospodářství v Heidelbergu a Bonnu a absolvoval je roku 1989 s titulem diplomovaného ekonoma-národohospodáře. Pracoval několik let jako bankéř v Londýně a ve Frankfurtu nad Mohanem.[2] Kromě toho také vydává knihy a brožury a pravidelně publikuje ideové články církevně-politického obsahu, které publikuje převážně v pravicovém časopise Junge Freiheit[3] nebo na internetovém portálu Kath.net[4].  Rovněž také píše blogy jako Charismatismus, Treff-Am-Kreuz, Abgeordneten-Check či FreieWelt.net.[5]

TFP a DVCK[editovat | editovat zdroj]

Gersdorff je dlouholetý aktivní člen[6] a od roku 2008 ředitel německé sekce Společnosti pro ochranu Tradice, rodiny a majetku (Gesellschaft zum Schutz von Tradition, Familie und Privateigentum – zkr. TFP),[7] založené roku 1960 Brazilcem Plínio Corrêa de Oliveira jako asociace "bránící svět před komunismem a katolickou levicí [...] stavící se proti němu"[8] a teologií osvobození v katolické církvi a – podle slov zakladatele[6] – tak přichází sakrální, anti-rovnostářská a antiliberální křesťanská kultura[9], která se vyznačuje tím, že je "kontrarevoluční"[7]. TFP se vyznačuje podle liberálně smýšlejícího a pravicově zaměřeného  politického sociologa Karin Priester jako pravicově-extrémistická sekta;[10] jiný je pak vlastní popis, kdy je popisováno jako "nadstranické sdružení", jak lze nalézt ze strany vedení Gersdorffovy TFP-Aktion nazvané "Apoštolát Srdce Ježíšova pro budoucnost rodiny"[11].  Od roku 1993 je Mathias von Gersdorff koordinátorem přidružené Německé asociace pro křesťanskou kulturu (DVCK)[12], kde vede Akci "Děti v bezpečí" (Kinder in Gefahr, zkr. KiG). Ta se v posledních letech projevila zejména antikampaní proti časopisu Bravo,[13] a "SOS Leben".[14] 

Ochrana života a Bioetika[editovat | editovat zdroj]

Mathias von Gersdorff je od roku 1990 činný v německém hnutí pro život[3], které podporuje jak publikováním článků a publikací, tak i účastí na některých akcích proti potratům, pornografii, "manželskému" soužití osob stejného pohlaví a blasfémii[2] a proti genderové ideologii, která se snaží dle jeho slov zničit přirozenou lidskou pohlavnost a nahradit ji množstvím alternativních pohlaví, která budou nadále chápána již jen jako kulturní konstrukce.[15][16]  Podílel se na vytvoření části "Pohádek pro život" a podpoře obvodu političky AfD Beatrix von Storchové a manželského páru Klause a Birgit Kelle sounáležících k allianci "Demo für alle" aktivní v boji proti vzdělávacímu plánu Bádenska-Württemberska pro rok 2015[17] a to mj. i jako řečník na demonstrativním shromáždění.[18] Roku 2013 byl Gersdorff přizván jako řečník na Světový kongres rodin (WCF) pořádaném v Sydney[2], jež má podle křesťansko-fundamentalistického hnutí evangelikálů z USA, na základě posouzení Nadace Friedricha Eberta obdobné cíle rodinné a sociální politiky stejně jako je má zakladatel TFP z Latinské Ameriky sledovaný čistě z katolické strany pohledu.[7]

V knize »Deutschland treibt sich ab«[19] Mathias von Gersdorff je popsán z pohledu hnutí Antifa následujícím způsobem: "Především, šlechtic von Gersdorff, vedoucí akce KiG, se podílí ostrými formulacemi debat o potratech, PID, Genderovém mainstreamingu a sexuální výchově pro malé děti. Již tehdy byl autorem projektu Křesťanští demokraté pro Život, na federální valné hromadě DVCK jakožto účastník za Jungen Freiheit jakož i řečník extrémně pravicové Státní a ekonomické politické činnosti (Staats- und Wirtschaftspolitische Gesellschaft) e.V. na části programu Akce KiG  během protestů proti vzdělávacímu plánu 2015 v Bádensku-Württembersku."   

Vnitrocírkevní aktivity[editovat | editovat zdroj]

Pravidelně von Gersdorff komentuje převážně problematiku vnitrocírkevních debat o manželství, rodině a morálce umístěných do kontextu římských synod o rodině pořádaných v letech 2014 a 2015, ve kterých se staví proti liberálním tendencím v některých katolických kruzích a episkopátu.[4] Ostře kritizuje také Německou biskupskou konferencí doporučené reformy církevního práva v roce 2015. [4][20] U těchto témat je často citován i v přátelských mezinárodních médiích jako je např.  "prominentní německý Kirchenbeobachter", který s ním kromě citování vede i interview.[21][22] Gersdorff se stal navíc i spolupořadatelem jednoho z podnětů TFP kruhů, kterým byla online petice papeži (Velectěnému, oddanému vyznavači Jeho svatosti papeži Františkovi o budoucnosti rodiny). Ta dle jeho slov vznikla jako reakce na pokus levicově orientovaného katolicismu (tedy organizací jako My jsme Církev, levicové teology, liberálních biskupů) o ořezání (broušení) katolického učení.[23] Že je toto nebezpečí navýsost aktuální potvrdilo velké množství petentů mezi nimiž bylo také více než 120 biskupů a kardinálů z celého světa.[24][25] Papež zde byl mj. vyzván, aby jasně odsoudil "připuštění rozvedených a znovusezdaných katolíků ke svatému přijímání" a stejně tak i ty, kteří žijí v jakékoliv formě homosexuálních partnerství.[26]

V roce 2015 dostal za své biografické dílo o Plinio Correa de Oliveira, vydaném v nakladatelství Verlag der Mariawald Abbey, ocenění od různých katolických ordinářů (mezi nimi kardinálové Raymond Burke, Walter Brandmüller a Paul Josef Cordes, arcibiskup Wolfgang Haas, pomocný biskup Athanasius Schneider a teolog Georg May).[27]

Dílo (výběr)[editovat | editovat zdroj]

  • Die sexuelle Revolution erreicht die Kinder. DVCK, Frankfurt nad Mohanem 2005. 138 s. ISBN 978-83-88739-26-2
  • Christenhass im Visier. Christophobie, Religionskampf und Blasphemie in den Medien. DVCK, Frankfurt nad Mohanem 2010. 150 s.
  • Der Kampf ums Leben. Aktion „SOS-Leben“ der DVCK, Frankfurt nad Mohanem 2012. 156 s.[28]
  • Alarm um die Kinder. Aktion „Kinder in Gefahr“ der DVCK, Frankfurt nad Mohanem 2013. 129 s.
  • Plinio Corrêa de Oliveira und die Gegenrevolution. In: Daniel Führing (Hrsg.): Gegen die Krise der Zeit: Konservative Denker im Portrait. Graz 2013, ISBN 978-3-902732-21-7.
  • Intoleranz gegen Christen in Europa. In: Gerhard Stumpf (Hrsg.): Die katholische Kirche auf dem Weg durch die Zeit. Landsberg am Lech 2014, ISBN 978-3-9814138-2-3.
  • Als Hrsg.: Ehe und Familie im Sperrfeuer revolutionärer Angriffe. Mit Beiträgen von: Plinio Corrêa de Oliveira, Murillo Galliez, Felizitas Küble und Christa Meves. DVCK, Frankfurt nad Mohanem 2014. 163 s.
  • Begegnung mit Plinio Corrêa de Oliveira: Katholischer Streiter in stürmischer Zeit. Patrimonium Verlag, Heimbach 2015. ISBN 978-3-86417-033-1 (biografie zakladatele TFP).
  • Gender: Was steckt dahinter? Media Maria, Illertissen 2015. ISBN 978-3-945401-14-9

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mathias von Gersdorff na německé Wikipedii.

  1. Impressum der Deutschen Gesellschaft zum Schutz von Tradition, Familie und Privateigentum e.
  2. a b c Kurzbiografie Archivováno 22. 10. 2014 na Wayback Machine. (engl., WCF).
  3. a b Kurzbiografie (deutsch, JF).
  4. a b c Artikel im Linzer Internetmagazin Kath.net: Journalist: 'Kolossales Scheitern des deutschen Episkopats' (29.
  5. Beiträge Gersdorffs v  Blognetzwerk Christliches Forum s Felizitas Küble, dostupnost 30. 6. 2015.
  6. a b Humanistischer Pressedienst ze 4. února
  7. a b c Andreas Kemper: Keimzelle der Nation – Teil 2.
  8. Kurzbiografie des TFP-Gründers (Quelle: TFP-Projektseite www.der-adel.info): Plinio Corrêa de Oliveira: Ein Mann des Glaubens, ein Mann der Tat und ein Philosoph Archivováno 1. 7. 2015 na Wayback Machine., abgerufen am 1.
  9. Zitat aus dem Gründungsmanifest Revolution und Gegenrevolution (1959) von Corrêa de Oliveira auf der Webseite der österreichischen Sektion der TFP, abgerufen am 26.
  10. Karin Priester: Die Priesterbruderschaft, die Politik und der Papst. Archivováno 24. 9. 2015 na Wayback Machine.
  11. Das Herz Jesu Apostolat – für die Zukunft der Familie, besucht am 30.
  12. Programm der TFP-Sommerakademie 2007 Archivováno 1. 7. 2015 na Wayback Machine., Seite 3.
  13. TAZ z 17. března 2009
  14. Kath.net ze 7. října 2014
  15. Buchvorstellung vom 15.
  16. Gender - absurdní ideologie.Interview s Mathiasem von Gersdorff, Světlo 23, č. 43, 25.10.2015, s. 10-12.
  17. Im Deutschlandfunk wurde er als Vertreter von Kinder in Gefahr bei den Protesten in Stuttgart gegen den Bildungsplan bezeichnet (Bericht vom 3.
  18. Stuttgarter Zeitung vom 5.
  19. Eike Sanders, Ulli Jentsch, Felix Hansen vom Antifaschistischen Pressearchiv und Bildungszentrum Berlin (apabiz e.
  20. LifeSiteNews.com vom 6.
  21. So Edward Pentin am 15.
  22. Interview mit Mathias von Gersdorff vom 2.
  23. Interview mit Mathias von Gersdorff vom 11.
  24. Synode: Pro-Life-Organisationen appellieren an den Papst
  25. Auf der öffentlichen Unterzeichnerliste der Aktion Archivováno 23. 10. 2015 na Wayback Machine. (Abruf vom 1.
  26. Text der Petition „Ergebene Bitte“ Archivováno 7. 11. 2015 na Wayback Machine..
  27. Verlagsmitteilung zur Biografie über Plínio Corrêa de Oliveira, abgerufen am 1.
  28. Werknachweis Archivováno 3. 3. 2016 na Wayback Machine.: Der Kampf ums Leben.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]