Maska za maskou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maska za maskou
InterpretThe Plastic People of the Universe
Druh albaStudiové album
Vydáno23. prosince 2009[1]
Nahránočerven a říjen 2009, studio Cox Davida Kollera
VydavatelstvíGuerilla Records
Profesionální kritika
The Plastic People of the Universe chronologicky
Líně s tebou spím
(2001)
Maska za maskou
(2009)
Obešel já polí pět
(2010)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Maska za maskou (2009) je studiové album skupiny The Plastic People of the Universe. Obsahuje 13 dosud nevydaných skladeb. Jako hosté se na albu objevili Josef Klíč a část souboru Agon Orchestra. Titulní fotografie zaznamenává kapelu před Hynaisovou oponou v Národním divadle.

Skladby[editovat | editovat zdroj]

Původní verze písní „Pod křížem zůstaly ženy“ a „Vůl hvězda ranní“ vyšly již v roce 2006 na společném albu Vratislava Brabence a Joea Karafiáta nazvaném Začni u stromu. Text písně „Je večer mlha padá“ použil její autor J. H. Krchovský ve své písni „Idylka pozdního večera“, která vyšla na jeho albu Naposled v roce 2009.

Hodnocení kritiky[editovat | editovat zdroj]

Přijetí kritikou bylo vesměs pozitivní. Například Lukáš Benda z musicserver.cz hodnotí album takto: "Nové album legendárních The Plastic People Of The Universe "Maska za maskou" překvapuje vysoce profesionálním zvukem a jedinečnou atmosférou. Koncepční deska funguje jako celek a neméně schopné jsou i jednotlivé písně."[2]

Častým tématem recenzí bylo, jak se skupina vypořádala se smrtí výhradního autora hudby Milana Hlavsy. Hudební publicista Ondřej Bezr z iDnes k tomu napsal: "[Karafiát] se dokázal […] trefit většinou svých písní do hypnotické nálady plastikovských nahrávek z 80. let, ale zároveň jim dodat šmrnc a přímočarost. […] Dosud zcela neznámý rozměr plastikovské hudbě dávají naopak tři skladby Evy Turnové. Téměř romanticky znějící písničky upomínají na Hlavsovy "loureedovské" kusy."[3]

Michal Pařízek z aktuálně.cz soudí, že "Maska za maskou rozhodně není špatná deska. Hned několik skladeb osvěží koncerty a vystoupení tak ztratí nepříjemnou revivalovou příchuť. Pravdou ale je, že album není a nemůže být temné, důrazné a underground. Temnota i důraz odešly s Mejlou Hlavsou" a pokračuje: "[v]ětšina skladeb na novince je stejně jako dřív postavená na hypnotických basových tónech, jejichž trademark patří Hlavsovi. A to odhaluje i největší slabinu alba: skladatelská osobnost typu Hlavsy současným Plastikům chybí nejvíc. […] [A]ni jedna [ze skladeb] není (a možná ani nemůže být) klasikou typu Magických nocí. Možná proto pak líp vyznívají písně, které jsou svým stylem původním Plastikům vzdálenější."[4]

Saxofonista Plastic People Vratislav Brabenec zhodnotil album takto: "Plastický zvuk je tam zachován, a já jsem rád, že se tam objevily i trochu jiné hudební motivy. Kromě vlivu Mejly na ostatní skládající kluky – a ženskou, protože i Eva Turnová se tam předvedla jako skladatelka – se tam objevuje nový rozměr. Neuvízlo to v těch zaběhaných lajnách. […] Oddělili jsme se od rock'n'rollových práskaček, kterých je dost, a já bych chtěl touhletou cestou pokračovat."[5]

Křest alba[editovat | editovat zdroj]

Křest alba proběhl 26. ledna 2010 v paláci Akropolis v Praze. Album křtil bývalý český prezident Václav Havel[6], který s kapelou spolupracoval již v době normalizace.

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

Pořadí NázevHudbaText Délka
1. TV idylka  KarafiátStankovič 5:42
2. Marie, vstávej  KandlBrabenec 4:44
3. Maska  JaníčekBrabenec 4:10
4. Cizí vlasy  KarafiátKrchovský 4:58
5. Non stop Opera  KarafiátBrabenec 3:36
6. Pojď  TurnováBrabenec 4:36
7. Je večer mlha padá  KarafiátKrchovský 4:46
8. Smrt  TurnováBrabenec 4:42
9. Pod křížem zůstaly ženy  TurnováBrabenec 4:20
10. Magorův šém  KarafiátJirous 4:54
11. Jednou nohou/Vůl hvězda ranní  Hlavsa/Karafiát, Janíček, KabešBrabenec 6:21
12. Přes práh hvězd...  TurnováKolář 3:28
13. Tygr v Praze  JaníčekCharms 2:00

Nahráli[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. kul, kk: Maska za maskou: 'Plastici' vydali novou studiovou desku. Lidovky.cz 5. ledna 2010 dostupné online
  2. BENDA, Lukáč. Plastická legenda za maskou. musicserver.cz [online]. 26. ledna 2010 [cit. 2010-02-17]. Dostupné online. 
  3. BEZR, Ondřej. Plastici novým albem překvapují. Hraje jim to a našli nové polohy. iDnes [online]. 27. ledna 2010 [cit. 2010-02-17]. Dostupné online. 
  4. PAŘÍZEK, Michal. Plastic People zkoušejí, co je za maskou Mejly Hlavsy. Aktuálně.cz [online]. Economia, 26. ledna 2010 [cit. 2010-02-17]. Dostupné online. 
  5. Rozhovor s Vratislavem Brabencem po křtu alba. (video na serveru youtube)
  6. KOCÁBEK, Antonín. Havel pokřtil nové album Plastiků. Týden [online]. 26. ledna 2010 [cit. 2010-02-17]. Dostupné online. ISSN 1210-9940. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]