Markranstädt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Markranstädt
Kostel svatého Vavřince
Kostel svatého Vavřince
Markranstädt – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška119 m n. m.
Časové pásmoUTC +1
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměSasko
Zemský okresLipsko
Administrativní dělení17 místních částí
Markranstädt na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha58,5 km²
Počet obyvatel16 132 (2022)[1]
Hustota zalidnění275,9 obyv./km²
Etnické složeníNěmci
Správa
Statusměsto
StarostkaNadine Stitterich (nezávislá)
Oficiální webwww.markranstaedt.de
Adresa obecního úřaduMarkt 1
04420 Markranstädt
Telefonní předvolba034205, 0341 a 034444
PSČ04420
Označení vozidelL, BNA, GHA, GRM, MTL, WUR
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Markranstädt je město v německé spolkové zemi Sasko v zemském okrese Lipsko. Má přibližně 16 tisíc[1] obyvatel. Město se nachází asi 11 km od Lipska a je známé především díky výrobě automobilů značky MAF.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Místní sportovní centrum
Kostel ve Frankenheimu

První písemnou zmínku o Markranstädtu lze najít v roce 1285, kde je Markranstädt popisován jako sídlo soudu. Roku 1287 se dokumenty zmiňují o tržišti na území současného města a roku 1354 se již jedná o malé město. Původním názvem města bylo Ranstadt, později těž Altranstadt, avšak po tom, co město získalo právo pořádat trhy, vznikl název Markranstädt.

V roce 1633, během třicetileté války, město z velké části shořelo. Oheň zničil, mimo jiné budovy, i radnici a všechny záznamy v ní. Morová epidemie probíhající v roce 1634 a následně hladomor roku 1639 vedl k drastickému poklesu počtu obyvatel. V roce 1650 měl Markranstädt méně než 150 obyvatel. Další katastrofa se přihodila roku 1671, kdy bylo 31 domů zničeno velkým požárem. Až začátkem 18. století se město začalo stavět na nohy a obnovovat. Město se proslavilo ale i díky 23. červenci 1807, kdy zde Napoleon Bonaparte, i se svým vojenským doprovodem, přespal přes noc v penzionu Zum Rosenkranz. Bitva národů u Lipska ale městu nepřinesla příliš příznivý vývoj.

Ekonomický vzrůst zažil Markranstädt až ke konci 19. století. V té době se sem soustředily kožešinové farmy, stejně tak se zde dařilo strojírenství. Byla postavena automobilka, později známá jako Markranstädter Automobil-Fabrik Hugo Ruppe GmbH. Za druhé světové války město proslavila i výroba kvalitního piva.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

  • Jezero Kulkwitz (též Kulkwitzer See) je vodní plocha o rozloze 1,6 km². Jezero je oblíbené především sportovci, rekreanty a turisty.
  • Kostel sv. Vavřince je kostel vystavěný v letech 1518 až 1525.
  • Zámek Altranstadt (Schloss Altranstadt) je rozlehlý zámek v Markranstädtu
  • Funkční větrný mlýn v menší obci Lindennaundorf (součást Markranstädtu)

Ve městě je několik památníků; jeden na památku obětí fašismu, další na památku sovětských válečných zajatců. Na místním hřbitově se nachází celkem čtyři hroby s pamětními kameny. Tito čtyři lidé byly dvě ženy a dva muži deportovaní za druhé světové války.

Mimo jiné se ve městě nachází ženský házenkářský tým SC Markranstädt, který hraje ve 2. divizi německé ligy. Dále je zde mužský volejbalový klub, který se dostal až do čtvrtfinále 1. divize německé ligy v roce 2006. Mimo tyto dva kluby je ale hlavním sportem ve městě fotbal.

Geografie a doprava[editovat | editovat zdroj]

Markranstädt se nachází asi 10 km jihozápadně od centra Lipska, mezi Saskem-Anhaltskem a lipským sídlištěm Grünau, na západním břehu jezera Kulkwitzer See.

V blízkost Lipska se nachází letiště Lipsko, které je od Markranstädt vzdáleno asi 12 km. Město je navíc připojené k dálnicím A9 a A38, v minulosti zde vedla meziměstská trolejbusová trať Plautstraße – Lützner Straße. Silnice B89 a B186 rovněž protínají město.

Infrastruktura[editovat | editovat zdroj]

Markranstädt se krom samotného města skládá z menších obcí Albersdorf, Altranstadt, Döhlen, Göhrenz, Großlehna, Kleinlehna, Meyen, Quesitz, Räpitz, Schkeitbar, Schkölen, Thronitz, Kulkwitz, Gärnitz, Seebenisch, Lindennaundorf a Frankenheim und Priesteblich.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Markranstädt na anglické Wikipedii.

  1. a b register of German municipalities (2022). 21. září 2023. Dostupné online. [cit. 2023-10-07]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]