Marie Charlotte de La Tour d'Auvergne

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie Charlotte de La Tour d'Auvergne
kněžna z Beauvau
Portrét
Marie Charlotte de La Tour d'Auvergne, Jean-Marc Nattier, asi 1750
Úplné jménoMarie Sophie Charlotte
Narození20. prosince 1729
Paříž, Francie
Úmrtí6. září 1763
Lunéville, Lotrinské vévodství
Sňatek3. dubna 1745
ManželCharles Juste de Beauvau
PotomciLouisa de Beauvau
RodLa Tour d'Auvergne
OtecEmmanuel Théodose de La Tour d'Auvergne
MatkaLouise Henriette Françoise de Lorraine
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marie Charlotte de La Tour d'Auvergne (Marie Sophie Charlotte; 20. prosince 1729, Paříž6. září 1763, Lunéville) byla francouzská šlechtična a členka rodu La Tour d'Auvergne. Provdala se do rodu Beauvau, mocné rodiny původem z Anjou, ve dvaceti letech se stala matkou a zemřela ve třiatřiceti letech na neštovice.

Život[editovat | editovat zdroj]

Marie Charlotte se narodila v Hôtelu de Bouillon v Paříži jako nejmladší dítě Emmanuela Théodosa de La Tour d'Auvergne, suverénního vévody z Bouillonu, a jeho poslední, čtvrté manželky Louise Henriette Françoise de Lorraine; byla jediným dítětem svých rodičů. Její matka byla dcerou Josefa Lotrinského, hraběte z Harcourtu.

Její otec byl synem Godefroye Maurice de La Tour d'Auvergne a Marie Anny Mancini, neteře kardinála Mazarina.

Marie Charlotte byla od narození titulována jako Mademoiselle de Château-Thierry. Když se její starší nevlastní sestra Anna Marie Louise v roce 1734 provdala za Karla de Rohan, knížete ze Soubise, začala být Marie Charlotte až do svého vlastního sňatku jako nejstarší neprovdaná princezna z rodu La Tour d'Auvergne oslovována jako Mademoiselle de Bouillon.

Mezi její bratrance patřil Antoine de Vignerot du Plessis, syn její tety Élisabeth Sophie de Lorraine a známého záletníka Louise-François-Armanda du Plessis, vévody de Richelieu.

Její otec zemřel v roce 1730, když jí bylo několik měsíců, matka v roce 1737. Marie Charlotte se tak stala schovankou svého strýce Ludvíka Henriho de La Tour d'Auvergne.

3. dubna 1745 se patnáctiletá Marie Charlotte provdala za o devět let staršího Charlese Justa de Beauvau, člena bohaté rodiny Beauvau z Lotrinského vévodství. Její švagrovou (sestra jejího manžela) se tak stala známá markýza de Boufflers. Dcera páru se provdala za Filipa Ludvíka z Noailles, syna Filipa z Noailles a Anny d'Arpajon, dvorní dámy královny Marie Antoinetty.

Marie Charlotte zemřela 6. září 1763 ve věku 33 let na neštovice v Hôtelu de Beauvau-Craon, domě svého manžela v Lunéville v Lotrinsku. Zrovna mířila s dcerou z Lotrinska do Paříže, když se nakazila. I přes maximální péči nemoci podlehla; v době, kdy domlouvala navrhovaný sňatek mezi svou dcerou Louisou a Armandem Louisem de Gontautem, vévodou z Lauzunu.

Lauzun a Louisa se nikdy nevzali a oba byli velmi zasaženi smrtí Marie Charlotte – milovali se a Lauzan v Marii Charlotte ztratil svého nejcennějšího spojence pokud jde o jeho sňatek s Louisou. Její dcera byla umístěna do kláštera Port-Royal v Paříži, kde zůstala až do své svatby v roce 1767.

Po její smrti se její manžel v roce 1764 znovu oženil s Marií Charlotte Sylvií de Rohan-Chabot, sestřenicí Karla de Rohan, knížete ze Soubise.

Potomstvo[editovat | editovat zdroj]

  • Anna Louise Marie de Beauvau (1. dubna 1750 – 20. listopadu 1834)

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marie Charlotte de La Tour d'Auvergne na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]