Mariánský sloup (Wernstein am Inn)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mariánský sloup ve Wernsteinu am Inn
Základní údaje
AutorJohann Jacob Pock
Rok vzniku1647 (sloup a sochy)
asi 1664 (sbalustráda a sokl)
Kód památky92716
Popis
Rozměrycelková v. 17 metrů
Výška17 m
Materiálpískovec, žula
Umístění
UmístěníWernstein am Inn, nábřeží
StátRakouskoRakousko Rakousko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mariánský sloup ve Wernsteinu am Inn v Horních Rakousích v okrese Schärding v Innviertelu je barokní mariánská statue na sloupu, doprovázená čtyřmi anděly. Stojí na nábřeží řeky Inn před hradem. Byla vztyčena roku 1647 ve Vídni na náměstí Am Hof a do Wernsteinu přenesena bez původního podstavce v letech 1664-1666.

Historie a autor[editovat | editovat zdroj]

Císař Ferdinand III. slíbil 17. května 1645 za odvrácení útoku švédského vojska generála Torstenssona na Vídeň postavit mariánský sloup. Roku 1646 ho v pískovci vytesal sochař a kameník Johann Jacob Pock. Později byl přestěhován do Wernsteinu am Inn a z podnětu císaře Leopolda I. a císařského komoří Georga Ludwiga ze Sinzendorfu ve Vídni nahrazen replikou z bronzu. Návrh na kamenný sokl s kuželkovou balustrádu dodali Carlo Martino Carlone a Carlo Canevale, oproti vídeňskému vzoru mají nárožní pilíře podstavce prolamované niky.

Dva putti z mariánského sloupu ve Wernsteinu
Mariánský sloup zezadu (od východu)

Mariánská socha typu Immaculata conceptio (Neposkvrněné početí) je nakročena v kontrapostu, s nohama na zemské sféře ovinuté hadem hříchu a kacířství; kolem hlavy má kovovou svatozář s 12 hvězdami, původně zlacenými; modlí se rukama sepjatýma na prsou, plášť má rozevlátý. Přestože byl jako vzor zamýšlen mariánský sloup v Mnichově se zázračnou sochou z Loreta, pro Vídeň byl zvolen protireformační typ zobrazení Immaculaty. Uprostřed má podstavec štítek s nápisy. Sloup, vysoký asi šest metrů, je vytesán z jednoho kusu pískovce a má plášť ovinutý plastickými ratolestmi vavřínu. Socha Panny Marie stojí na jeho kompozitní hlavici, zdobené ovocnými festony a rozkřídleným heraldickým orlem. Andělé jsou pojednáni jako malí putti v antikizující zbroji s přilbou, taseným mečem a kruhovým pozlaceným štítem, každý z nich šlape nohou na draka. Dva z draků mají lví hlavu s hřívou a rozevřenou tlamu. Na podstavci mezi nimi je rytý dedikační nápis v latině.

Sloup stojí na břehu Innu před románským hradem Neuburgem am Inn, z doby kolem roku 1200. Panství s hradem patřilo v 17. století prezidentovi dvorské komory a pokladníkovi císaře Leopolda I., Georgu Ludwigu von Sinzendorf, mariánský sloup získal jako zvláštní poctu. Socha i po přemístění zůstala císařským majetkem, teprve v 19. století ji zakoupilo město Wernstein.[1].

V minulosti byl sloup několikrát zasažen povodní. Naposledy byl restaurován v letech 1989-1990.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mariensäule Wernstein am Inn na německé Wikipedii.

  1. Ernst Weber, 350 Jahre der Mariensäule on Wernstein, in Neues Archiv für die Geschichte der Diözese Linz, roč. 12, 1998, sešit 1, s. 89-
  2. ARGE Restaurierung: Franz Gyolcs, Klaus Wedenig (Hrsg.): Dokumentation zur Restaurierung der Mariensäule in Wernstein am Inn. Wien 1990

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Ernst Weber: 350 Jahre Mariensäule Wernstein. In: Neues Archiv für die Geschichte der Diözese Linz., roč. 12, 1998, sešit 1, s. 89–94
  • Walter F. Kalina: Die Mariensäulen in Wernstein am Inn (1645/47), Wien (1664/66), München (1637/38) und Prag (1650). In: Bundesdenkmalamt (Hrsg.): Österreichische Zeitschrift für Kunst und Denkmalpflege. 58, 2004, Heft 1, s. 43–61.
  • Elisabeth Lintschinger: Barocke Dreifaltigkeits- und Mariensäulen in Oberösterreich. Diplomarbeit Universität Wien 1999, s. 150–159.
  • ARGE Restaurierung: Franz Gyolcs, Klaus Wedenig (Hrsg.): Dokumentation zur Restaurierung der Mariensäule in Wernstein am Inn. Wien 1990.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]