Am Hof

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o náměstí ve Vídni. Další významy jsou uvedeny na stránce Am Hof (rozcestník).
Am Hof
Severní fronta náměstí Am Hof– zbrojnice, palác Collaltů a morový sloup
Severní fronta náměstí Am Hof– zbrojnice, palác Collaltů a morový sloup
Umístění
StátRakouskoRakousko Rakousko
MěstoVídeň
Obvod1
Městská částVnitřní město Vídeň
Poloha
Začíná naBognergasse
Historie
Datum vznikukolem 1260
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Náměstí Am Hof je jedno z nejvýznamnějších historických náměstí v centru Vídně v Rakousku.

Situace[editovat | editovat zdroj]

Leží mezi ulicemi Bognergasse, Naglergasse, Heidenschuss, Färbergasse, Judenplatz a Schulhof v nejstarším osídleném okrsku města.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jihovýchodní fronta náměstí s kostelem
Radeckého pomník na náměstí Am Hof, obraz Karla Václava Zajíčka

V době pozdní antiky bylo součástí římského tábora Vindobona, fragmenty jeho kamenných staveb zde byly archeologicky zdokumentovány a od konce roku 2023 jsou prezentovány v úvodu nové expozice Muzea města Vídně. V raném středověku zůstalo prostranství neobydleno až do roku 1155/1156, kdy zde vévoda Jindřich Jasomirgott z rodu Babenberků vybudoval falc a přenesl do ní své sídlo z Klosterneuburgu. Falc nahradila za vlády krále Přemysla Otakara II. mohutná stavba hradu Hofburgu. Podle dosavadního dvora se po zboření falce prostranství začalo nazývat Ve dvoře (Am Hof). Měšťanská zástavba kolem tržiště byla zahájena na přelomu 12. a 13. století, navazovala bezprostředně na obě středověká židovská ghetta. Na dvoře se konaly rytířské turnaje i lidové veselice a vánoční trh (Christkindlmarkt) až do výstavby nové radnice a úpravy jejího parku v závěru 19̈. století.

Ferdinand I. roku 1551 povolal do zdejšího (v reformaci opuštěného) gotického kostela jezuity, kteří přistavěli školu (z níž zůstalo místní označení Schulhof), dali zbarokovat fasádu kostela a pořídili zčásti dochované oltářní obrazy. Od 13. do 14. století v koutě prostranství sídlila knížecí mincovna, přenesaná z Kremže. její budovu koncem 18. století nahradila zbrojnice.

6. srpna roku 1806 zde císař František I. vydal svou proklamaci, jíž zrušil Svatou říši římskou, a složil její korunu; stal se pouze císařem rakouským. Náměstí bylo od 13. března 1848 svědkem zahájení revolučních bojů měšťanů, kteří otevřeli zbrojnici, vyzbrojili se a bojovali až do začátku října. 6. října 1848 zde byl ministr války, hrabě Theodor Baillet de Latour množstvím revolucionářů popraven oběšením na lucerně veřejného osvětlení, tím skončil krvavý závěr vídeňské revoluce. Replika původní lucerny se dochovala. Roku 1892 byl před ministerstvo války instalován jezdecký pomník maršálka Josefa Václava Radeckého. Po přestěhování ministerstva války do nové budovy na Stubenring tam byl přestěhován i pomník. Dosavadní budovu ministerstva na západní straně náměstí si dala přestavět rakouská zemská banka.

Významné stavby a monumenty[editovat | editovat zdroj]

  • Kostel Am Hof - chrám Devítí kůrů andělských - původem gotickou stavbu z let 1386-1403 založili karmelitáni; průčelí a školu přistavěli jezuité a po jejich odchodu interiér s oltáři opět upraven v 19. století
  • Sloup se sochou Panny Marie - barokní sloup P. Marie Immaculaty se čtyřmi archanděly; pískovcové originály soch z roku 1667 jsou nahrazeny bronzovými kopiemi
  • Palác rodiny Collaltů.
  • Bývalá měšťanská zbrojnice (nyní požární stanice)
  • Dům U zlaté koule - barokní, s domovním znamením
  • Märkleinský dům čp. 7 - barokní z roku 1730, navrhl Johann Lucas von Hildebrandt
  • V letech 1892-1912 zde stál naproti budově ministerstva války pomník maršálka Václava Josefa Radeckého, přestěhovaný po dostavbě nové budovy téhož minsterstva před ni na Stubenring.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • NEMETSCHKE Nina, KUGLER George J. Kugler (ve spolupráci s Ulrike Müller-Kaspar): Lexikon der Wiener Kunst und Kultur. Carl Uberreuter : Wien 1990, kapitola Am Hof, s. 15-17.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]