Městský hřbitov v Teplicích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městský hřbitov v Teplicích
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresTeplice
ObecTeplice
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
Výstavba1860-1863
Odkazy
Oficiální webhttp://www.teplice.cz/oddeleni-mestsky-hrbitov/os-1453
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městský hřbitov v Teplicích je hlavní městský hřbitov v Teplicích. Nachází se na západním okraji města, v ulici Hřbitovní nedaleko obce Novosedlice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kaple Nalezení svatého Kříže (Seumeho kaple) v místě starého městského hřbitova

Hřbitov byl vystavěn v letech 18601863 na velkém pozemku za městem jako nový městský hřbitov náhradou za pohřebiště u barokní hřbitovní kaple Nalezení svatého Kříže nedaleko pozdějších Havlíčkových sadů, které sloužilo jako městský hřbitov od počátku 18. století a bylo následně přeměněno v park. Vstup tvoří neogotická brána s přilehlými přízemními budovami, které tvoří zázemí hřbitovní správy. Spolu s městským hřbitovem vznikly v jeho jižní části také evangelický a nový židovský hřbitov. Ten původní židovský hřbitov přestal kapacitně stačit, protože teplická židovská obec se postupně stala jednou z největších v Čechách.

Podél zdí areálu je umístěna řada hrobek významných obyvatel města, pohřbeni jsou na hřbitově i vojáci a legionáři bojující v první a druhé světové válce. S odchodem téměř veškerého německého obyvatelstva města v rámci odsunu Sudetských Němců z Československa ve druhé polovině 40. let 20. století zůstala řada hrobů německých rodin opuštěna a bez údržby.

V Teplicích se nenachází krematorium, ostatky zemřelých jsou zpopelňovány povětšinou v krematoriích v Ústí nad Labem a v Mostu.

Osobnosti pohřbené na tomto hřbitově[editovat | editovat zdroj]

Hrobka rodiny Czermack Warteck zrekonstruovaná v roce 1990 péčí a nákladem rakouského hasičského sboru (Österreichischer Bundesfeuerwehrverband)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]