Ludvík Bratršovský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ludvík Bratršovský
Ludvík Bratršovský (okolo roku 1900)
Ludvík Bratršovský (okolo roku 1900)
Narození24. srpna 1857
Benešov
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí15. prosince 1905 (ve věku 48 let)
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
Národnostčeska
Povolánínovinář, šéfredaktor
Choťsvobodný
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ludvík Bratršovský (24. srpna 1857 Benešov[1]15. prosince 1905 Praha[2][3]) byl český novinář, učitel, nakladatel a redaktor, pozdější šéfredaktor listů Budivoj a Národní politika. Tento deník vedl až do své předčasné smrti.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Benešově v české rodině nádeníka Antonína Bratršovského a jeho ženy Barbory Šafránkové.[1] Zde vyrostl a absolvoval obecnou školu a nižší gymnázium. V Praze vystudoval vyšší gymnázium, podle textu nekrologu studoval dále na filozofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity, ale v imatrikulaci ani ve zkušebních protokolech fakulty z let 1882-1905 není zaznamenán.[4] Současně pracoval jako vychovatel. [5] Od roku 1888 byl v Praze hlášen v samostatném bytě.[6]

Publicistická činnost[editovat | editovat zdroj]

Budova redakce deníku Politik (dům vpravo) z roku 1895 na Václavském náměstí

Jako český vlastenec se v jižních Čechách začal zapojovat do spolkového života a přispívat do novin. V letech 18831888 pracoval jako šéfredaktor českobudějovického českého periodika Budivoj. Následně se přestěhoval do Prahy a roku 1888 nastoupil na redakční pozici do pražského deníku Národní politika, tehdy vlastněný vydavatelem Vilémem Tierhierem. Od roku 1890 zde zastával funkci zodpovědného redaktora. Od roku 1900 redakce sídlila v nově postaveném domě redakce deníku Politik č.p. 835/15 ve spodní části Václavského náměstí postaveného roku 1895. Věnoval se rovněž nakladatelské činnosti.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Ludvík Bratršovský zemřel 15. prosince 1905 na ušní klinice prof. MUDr. Kaufmanna v Praze po neúspěšné operaci ušního zánětu způsobeného cukrovkou. Nebyl ženat. Pohřben byl v rodinné hrobce na Olšanských hřbitovech.

Ve funkci šéfredaktora Národní politiky Bratršovského nahradil Václav Hübner.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]