Louis-Edouard Cestac

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Louis-Edouard Cestac
Fotografie
Fotografie
Církevřímskokatolická
Svěcení
Nižší svěcení25. prosince 1821
Jáhenské svěcení26. června 1825
Kněžské svěcení17. prosince 1825
Osobní údaje
Datum narození6. ledna 1801
Místo narozeníBayonne
Francouzská republikaFrancouzská republika Francouzská republika
Datum úmrtí27. března 1868
Místo úmrtíAnglet
Francouzské císařstvíFrancouzské císařství Francouzské císařství
Místo pohřbeníAnglet, Francie
Národnostfrancouzská
RodičeDominique Cestac a Jeanne Amitessarobe
PříbuzníÉlise Cestac (sestra)
Svatořečení
Začátek procesu8. dubna 1908
Beatifikace31. května 2015
katedrála Panny Marie, Bayonne, Francie
beatifikoval papež František
Svátek27. března
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatéhokněz a zakladatel
Atributykněžský oděv
PatronMariiných služebnic z Angletu
citáty na Wikicitátech
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Louis-Edouard Cestac (6. ledna 1801, Bayonne27. března 1868, Anglet) byl francouzský římskokatolický kněz, (spolu se svoji sestrou Marií-Louisou-Élise) spoluzakladatel kongregace Mariiných služebnic z Angletu. Katolická církev jej uctívá jako blahoslaveného.

Život[editovat | editovat zdroj]

Portrét

Narodil se dne 6. ledna 1801 ve francouzském městě Bayonne. Jeho rodiče byli Dominique Cestac a Jeanne Amitessarobe. Jeho otec byl chirurg, matka pocházela ze Španělska. Měl mladší sestru Marianne a starší sestru Élise, která se později stala jeho spolupracovnicí. V dětství trpěl nevyléčitelnou neuralgií, avšak byl uzdraven. Jeho uzdravení bylo připisováno Panně Marii. Kvůli španělské válce za nezávislost se s rodinou přestěhoval do obce Puntous.

Rozhodl se stát knězem a roku 1816 započal na kněžském semináři v Aire-sur-l'Adour studium teologie. Teologii studoval také v Paříži. V této době se spřátelil se sv. Michelem Garicoïtsem. Dne 25. prosince 1821 přijal některá nižší svěcení. Roku 1822 prodělal těžkou nemoc, načež pokračoval ve svém studiu a formaci ve městě Larressore.

Obraz
Jeho sestra Élise
Detail jeho hrobky

Dne 26. června 1825 přijal jáhenské svěcení a dne 17. prosince 1825 byl vysvěcen na kněze. V letech 18261831 působil jako učitel v Larressore. Dne 27. srpna 1831 byl jmenován vikářem katedrály Panny Marie v Bayonne. V té době se také začal zabývat péči o chudé. Roku 1836 zřídil domov pro chudé dívky.

Dne 6. ledna 1842 založil spolu se svoji sestrou Marií-Louisou-Élise ženskou řeholní kongregaci Mariiných služebnic z Angletu. Jeho sestra do kongregace následně sama vstoupila. Dne 13. ledna 1864 se mu dostalo zjevení Matky Boží, která mu vyjevila zlé síly ďábla ve světě. Své svědectví o tomto zážitku následně sepsal.

Roku 1865 vynesla mu císař Napoleon III. udělil za jeho zásluhy v oblasti sociální a zemědělské Řád čestné legie. Otázce zemědělství se věnoval z důvodu, že by mohla snížit chudobu.

Zemřel dne 27. března 1868 v Angletu, kde je také v hrobce v areálu kláštera Notre-Dame du Refuge, patřícího jím založené kongregaci uloženo jeho tělo.

Jeho hrobka u kláštera Notre-Dame du Refuge v Angletu

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Jeho beatifikační proces byl zahájen dne 8. dubna 1908, čímž obdržel titul služebník Boží. Dne 13. listopadu 1976 jej papež sv. Pavel VI. podepsáním dekretu o jeho hrdinských ctnostech prohlásil za ctihodného. Dne 13. června 2014 byl potvrzen zázrak na jeho přímluvu, potřebný pro jeho blahořečení.

Blahořečen pak byl dne 31. května 2015 v katedrále Panny Marie v Bayonne. Obřadu předsedal jménem papeže Františka kardinál Angelo Amato.

Jeho památka je připomínána 27. března. Bývá zobrazován v kněžském oděvu. Je patronem jím spoluzaložené řeholní kongregace.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]