Longin (Talypin)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Vysokopřeosvícenist
Longin (Talypin)
Arcibiskup Longin (Talypin) slouží Božskou liturgii, před sebou má diataxis
Arcibiskup Longin (Talypin) slouží Božskou liturgii, před sebou má diataxis
CírkevRuská pravoslavná církev
SídloNěmecko
Osobní údaje
Datum narození17. února 1946
Datum úmrtí25. srpna 2014 (ve věku 68 let)
Příčina úmrtírakovina
Národnostruská
Vyznánípravoslaví
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Longin, sekulárním jménem Jurij Vladimirovič Talypin (17. února 1946, Helsinky25. srpna 2014, Düsseldorf) byl ruský pravoslavný arcibiskup.

Život[editovat | editovat zdroj]

Dětství a mládí prožil ve Finsku. Jeho rodiče, Vladimir Talypin a Tatiana Yakovleva, byli bílí ruští emigranti. Měl staršího bratra Lewa.

Dne 11. dubna 1969 složil věčné sliby, 13. dubna téhož roku se stal hierodiakonem a 18. května hieromonachem. Přijal mnišské jméno Longin. Od roku 1969 sloužil ve farnosti Ochrany Panny Marie v Helsinkách, jedné z mála pravoslavných komunit ve Finsku, které zůstávají pod jurisdikcí Ruské pravoslavné církve. Absolvoval částečný úvazek teologický seminář a poté Teologickou akademii v Leningradu (v roce 1969, resp. 1974). Před vysvěcením působil na japonské ambasádě ve Finsku.

Obdržel biskupskou chirotonii. V roce 1989 obdržel arcibiskupskou hodnost. Zatímco zůstal v Německu jako farář stauropigiální farnosti Ochrany Panny Marie v Düsseldorfu, získal titul arcibiskupa Klinu, vikáře Moskevské eparchie. Od února 1995 až do své smrti vedl Zastoupení Ruské pravoslavné církve v Německu. Zasloužil se o vytvoření farností Moskevského patriarchátu v Dánsku a na Islandu. Zemřel v roce 2014 a byl pohřben na městském hřbitově v Bonnu po smuteční liturgii v místním katolickém kostele sv. Šebestiána (zpřístupněna pravoslavným pro liturgické účely) celebrovaná metropolitou Hilarionem z Volokolamsku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Longin (Tałypin) na polské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]