Kyjov (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kyjov
Hradní jádro
Hradní jádro
Základní informace
Výstavbapřed rokem 1313
Zánik15. století
StavebníkDěpolt z Malesic
Další majiteléSezema z Vrtby, Kladrubský klášter
Poloha
AdresaOstroh nad Malesickým potokem, Malesice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Kyjov
Kyjov
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kyjov je zaniklý hradokrese Plzeň-město. Stál na skalnatém výběžku v nadmořské výšce asi 370 metrů nad Chotíkovským potokem jeden a čtvrt kilometru severovýchodně od obce Malesice. Dochovaly se z něj drobné terénní relikty.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Za zakladatele hradu je považován Děpolt z Malesic, který je v Malesicích poprvé zmiňován v roce 1313. Po něm na hradě sídlil pravděpodobně jeho syn Břetislav uvedený v jediné zmínce z roku 1339. Až do začátku 15. století známe řadu lidí, kteří se psali s přídomkem „z Malesic“, ale jejich vztah ke zdejším panství je nejasný. Soudí se, že po Břetislavovi se majitelem stal Sezema z Vrtby,[1] jehož syn Petr přenechal hrad Kyjov s Malesicemi a dalším majetkem opatovi kladrubského kláštera Rackovi. Potvrzení výměny císařem Karlem IV. z roku 1365 je jediným písemným pramenem z doby existence hradu, ve kterém je hrad výslovně zmíněn.[1]

Kyjovské panství potom bylo, stejně jako sousední hrad Komberk, připojeno k touškovskému proboštství. Ještě před husitskými válkami však hrad pravděpodobně přešel do držení některého z plzeňských měšťanů, ale písemný záznam o tom je až z roku 1462. Když roku 1503 odkazovala měšťanka Anna Šafránková z Poutnova svůj majetek v okolí Plzně, byl hrad Kyjov označen jako pustý,[1] a vrchnost v té době již sídlila na malesické tvrzi.[2]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Ačkoliv se dnes na místě hradu nenachází žádné zbytky zdiva, starší popisy zmiňují nálezy kamenů s maltou. Vzhledem k charakteru zdejšího pískovce je možné, že se nadzemní zbytky zdiva působením povětrnostních jevů rozpadly.[1] Přístupová cesta stoupala od Chotíkovského potoka z jižní strany. Čelo hradu chránil široký příkop a mohutný val. V místě, kde je na jižním konci val o něco nižší, stávala brána do hradního jádra. Část jeho plochy tvoří rozměrná prohlubeň, která by mohla být zbytkem stavby, ale také malým nádvořím.[3] Dvě okrouhlé prohlubně vznikly při novodobých výkopech.

Při stavbě cesty do Chotíkova ve třicátých letech dvacátého století dělníci údajně objevili část podzemní chodby. Nákres jejího průřezu byl uložen v plzeňském Západočeském muzeu, ale ztratil se.[1]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Zbytky hradu jsou dobře přístupné krátkou odbočkou ze žlutě značené turistické trasy z Malesic do Chotíkova. Asi 300 metrů severně od hradu se u stejné trasy nachází přírodní památka Malesická skála.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e ROŽMBERSKÝ, Petr. Hrad Kyjov a Malesice. Hláska. 1995, roč. VI, čís. příloha 1, s. 1–5. Dostupné online. 
  2. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Západní Čechy. Příprava vydání Miloslav Bělohlávek. Svazek IV. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1985. 528 s. Kapitola Malesice – zámek, s. 203–204. 
  3. DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie Českých hradů. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Kapitola Kyjov, s. 313–314. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Plzeňsko a Loketsko. Svazek XIII. Praha: Jiří Čížek – ViGo agency, 2000. 250 s. Kapitola Kyjov, Malesice, s. 248–249. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]