Krunska (Bělehrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Krunska
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
MěstoBělehrad
Poloha
Historie
Pojmenováno poSrbské království
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Krunska (srbsky Крунска) je ulice v hlavním městě Srbska, Bělehradu. Nachází se jihovýchodně od centra města, vede v ose Bulváru krále Alexandra, resp. jeho centrální části. Je dlouhá cca 800 metrů. Její název v překladu doslova znamená Korunní.

Ulice spojuje třídu Kneza Miloša s parkem vojvody Bojoviće. Probíhá ve směru severozápad-jihovýchod v pravidelné uliční síti této části města. Jedná se o reprezentativní městskou ulici s řadou velvysanectví a paláců.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako řada dalších ulic rostoucího hlavního města tehdejšího srbského knížectví získala svůj název v roce 1872. Ulice měnila svůj název velmi často. V letech 18721896 byla známa pod názvem Nadeždina, poté opět Krunska, následně Gospodar Jevremova (dnes je takto pojmenována jiná bělehradská ulice) do roku 1900, potom Kraljice Drage (Podle Dragy Mašínové), poté opět v letech 19031904 jako Gospodar Jevremova, následně ji byl vrácen název Krunska (do roku 1916). V letech 19161919 byla známa pod názvem Poslanička, poté opět do roku 1946 jako Krunska. V období po druhé světové válce nesla název Moskovska, v letech 19511997 potom Proleterskih brigada (podle proletářských brigád jugoslávských partyzánů. Současný název má od roku 1997.

Ulice je známá událostí z bombardování města v roce 1941, kdy zde byla zasažena porodnice, při níž zemřela řada novorozených dětí i jejich matek.[1][2]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Ve své západní části se jedná o klidnou městskou ulici s minimálním dopravním významem. V části východní (od ulice Beogradska dále) to je potom rušná městská ulice s čtyřmi jízdními pruhy obklopená výškovými obytnými bloky.

Významné budovy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na stránkách ZZZZ SBG.rs (srbsky)
  2. U napadu aviona stradale 22 porodilje i bebe: Tužan simbol bombardovanja je razaranje porodilišta. Telegraf.rs [online]. [cit. 2024-01-17]. Dostupné online. (srbsky)