Beogradska (Bělehrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Beogradska
Chybí zde svobodný obrázek
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
MěstoBělehrad
Poloha
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Beogradska (v srbské cyrilici Београдска) je známá ulice v srbské metropoli Bělehradu. Spojuje náměstí Slavija s bulvárem krále Alexandra (Právnickou fakultu). Ulicí vede tramvajová trať, vedena je ve svahu. Překonává ulice Njegoševa a Krunska.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice je zajímavá tím že nese název města, v nížm se nachází. Tato skutečnost vyvolává zájem přirozeně ze strany místních obyvatel.

První zmínka o existenci této ulice pochází z roku 1872.[1] V této době končila na jižní straně u močálu, který stál na místě dnešního náměstí Slavija.

Název ulice byl změněn po druhé světové válce. V letech 19471953 se jmenovala Ulica narodne republike (podle lidové republiky Srbsko) a v letech 19531992 byla pojmenována podle komunistického partyzána a později politika Borise Kidriče. V roce 1992 jí byl vrácen původní název.

Ještě na počátku 21. století byla delší a na svém severním konci překonávala i park Tašmajdan, nicméně tato část byla v roce 2016 přejmenována.[2]

Významné budovy[editovat | editovat zdroj]

Nedaleko od ulice se nachází Muzeum Nikoly Tesly.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zašto u Beogradu postoji Beogradska ulica?. 011info [online]. [cit. 2022-08-26]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. Za ovaj naziv ulice u centru Beograda retko ko je čuo: "Prekrštena" pre šest godina, a svi je i dalje zovu - Beogradska. 24sedam [online]. [cit. 2023-02-10]. Dostupné online. (srbsky)