Gospodar Jevremova (Bělehrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gospodar Jevremova
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
MěstoBělehrad
Poloha
Historie
Pojmenováno poJevrem Obrenović
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gospodar Jevremova (srbsky Господар Јевремова) je ulice v srbské metropoli Bělehradu. Leží v samotném středu města, spojuje ve směru severozápad-jihovýchod na dunajském svahu park Kalemegdan s ulicí Skadarskou.[1] Její délka činí cca 850 metrů. Pojmenována je po Jevremu Obrenovićovi, bratrovi Miloše Obrenoviće.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice vznikla v souvislosti s vznikem pravoúhlých ulic na tzv. Dunajském amfiteátru směrem k Dorćolu. Jediná budova, která zde zůstala, byla Velika škola. Zbourání této stavby (a dnešního muzea Vuka a Dositeje) bylo nicméně zvažováno v roce 1939 v souvislosti s myšlenkou rozšíření této ulice. Svůj současný název má ulice více než 100 let.

V uvedené ulici bydlela řada bělehradských osobností, např. Milan Rakić.[1]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Ulice má jen lokální dopravní význam a jen jeden jízdní pruh, je jednosměrná ve směru od Kalemegdanu na jihovýchod. Doplňuje ji stromořadí. V centrální části, kde se nachází Velika škola je zúžena a není zde možná automobilová doprava.[1]

Významné objekty[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Ulica u kojoj se ocrtava istorija orijentalnog i evropskog Beograda. Kaldrma.rs [online]. [cit. 2024-01-16]. Dostupné online. (srbsky)