Kostel svatého Josefa (Jevišovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Josefa
v Jevišovicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský kraj
OkresZnojmo
ObecJevišovice
Lokalitana náměstí v parku
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
DěkanátVranov
FarnostJevišovice
Statusfarní kostel
Užívánípravidelné
Zasvěcenísvatý Josef
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Kód památky30482/7-6438 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Josefa se nachází v parku v centru města Jevišovice. Kostel je farním kostelem římskokatolické farnosti Jevišovice. Jde o barokně klasicistní stavbu s barokními sochami. Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven v první polovině 19. století poté, co byl zbořen původní hřbitovní kostel svatého Mikuláše jižně od města, na počátku 19. století byl kostel sv. Mikuláše zchrátralý a v roce 1820 bylo nařízeno, že kostel musí být opraven nebo zbořen. Správce panství navrhl, že kostel bude zbořen a bude postaven nový kostel na náměstí v centru Jevišovic. Stavba nového kostela svatého Josefa začala v roce 1823, v tu dobu byl položen základní kámen a v roce 1830 byla dokončena stavba.[2] V roce 1824 byla také výrazně přestavěna budova fary. V kostele jsou umístěny tři oltáře, hlavní je zasvěcen svatému Josefovi, boční oltáře jsou zasvěceny Panně Marii a svatému Aloisovi.[3]

Do kostela byly umístěny varhany z roku 1748, pochází z kostela svatého Petra a Pavla v Brně a v kostele svatého Josefa jsou od roku 1830.[2] Před vchodem do kostela jsou umístěny sochy svatého Josefa a svatého Aloise z roku 1749. Ve věži kostela jsou zavěšeny tři ocelové zvony z roku 1918, nýbrž ty původní z roku 1830 byli zrekvírovány za první světové války.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-04-04]. Identifikátor záznamu 141929 : kostel sv. Josefa. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b VLACH, Pavel. kostel sv. Josefa [online]. Praha: Hrady.cz, 2015-04-15 [cit. 2017-04-04]. Dostupné online. 
  3. PEŘINKA, František Vácslav. Vlastivěda moravská - Znojemský okres. 1.. vyd. Brno: Musejní spolek v Brně, 1904. 544 s. S. 252–254. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]