Kostel svatého Jiří (Radim)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jiří
Kostel svatého Jiří
Kostel svatého Jiří
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký kraj
ObecRadim
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekrálovéhradecká
Vikariátjičínský
FarnostŽeleznice
UžíváníŘímskokatolická církev
Zasvěcenísvatý Jiří
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba17081709
Další informace
Kód památky30858/6-1350 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jiří je římskokatolický orientovaný filiální, bývalý farní kostel v obci Radim, patřící do farnosti Železnice. Je od 3. 5. 1958 zapsán na Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek České republiky pod číslem 30858/6-1350.[1] Areál vrcholně barokního vesnického kostela je dokladem působnosti valdických kartuziánů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1360, kdy je první písemná zmínka o obci, je uvedeno, že Půta z Turgova a Zdeněk z Radimi uplatnili společně patronátní právo k radimskému kostelu. Na místě původního dřevěného kostela svatého Jiří nechal v letech 1708-1709 kartuziánský převor P. Diviš Müller postavit nový kostel stejného zasvěcení. Opraven byl v roce 1903. V roce 1718 byl do věže kostela umístěn zvon o váze 740 kg. V roce 1788 byl tento zvon nahrazen vzácným zvonem ze zrušeného valdického kláštera, který byl odlit roku 1676 v dílně proslulého zvonaře Jana Pricqueye v Mladé Boleslavi. Zvony byly zrekvírovány a roztaveny v době 1. světové války.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Kostel je situován ve středu obce u průjezdní komunikace vedoucí do Železnice. Jeho areál je obehnán nízkou kamennou zdí s předloženým schodištěm v západním průčelí. Na západním straně před kostelem je barokní sousoší sv. Anny učící dceru Marii číst. Ve střední části podstavce je kartuš s latinským nápisem „Sancta Anna Digna Genitricis Parens Ora Pro Indignis Servis Tuis“. Na spodním podstavci je signatura autora F. Škvařila z Jičína. Na východní straně za kostelem je další barokní socha sv. Jáchyma s datací 19. prosince 1748. Ze zrušeného hřbitova u kostela zůstal zachován hrob místního faráře P. Jana Tobiáška

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jednolodní orientovaná stavba obdélného půdorysu z roku 1709 s trojbokým, uvnitř půlkruhovým závěrem presbytáře a mohutnou hranolovou věží zakončenou kupolí s věžičkou a křížem v západním průčelí.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Inventář kostela je převážně pseudobarokní, část pochází ze zrušeného valdického kláštera. Z původního vyřezávaného oltáře se zachovaly pouze dřevěné sošky sv. Anny a sv. Jáchyma. Pseudobarokní hlavní oltář z roku 1903 je dílem novopackého akademického sochaře Antonína Suchardy mladšího. Obraz Nanebevzetí Panny Marie na klenbě lodi od akademického malíře Jana Janšty byl vytvořen podle originálu Giovanniho Battisty Tiepola. V interiéru kostela se nachází křtitelnice z druhé poloviny 18. století a v sakristii dvě barokní skříně z valdického kláštera.

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Pravidelné bohoslužby se konají v neděli od 10.30.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Památkový katalog: Kostel Nejsvětější Trojice [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-04-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]