Kostel Nejsvětější Trojice (Kolín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Římskokatolický kostel Nejsvětější Trojice, kapucíni
Místo
StátČeskoČesko Česko
OkresKolín
ObecKolín
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézepražská
VikariátKolín
FarnostKolín
Užíváníbohoslužby
po–ne 08.00
po, út, čt–ne 18.00
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Další informace
AdresaKutnohorská ulice
Kód památky33526/2-736 (PkMISSezObrWD) (součást památky klášter kapucínů s kostelem Nejsvětější Trojice)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nejsvětější Trojice v Kolíně stojí nedaleko náměstí v areálu bývalého kapucínského kláštera. Po dobu oprav kostela svatého Bartoloměje farnosti slouží jako hlavní kostel. Spolu s klášterem je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Postaven byl podle návrhu řádového stavitele P. Bruna Budějovického (Bruna Budvicensis) v letech 1666–1671 jako součást konventu Řádu menších bratří kapucínů. Vysvětil ho 28. června 1677 pražský arcibiskup Matouš Ferdinand Sobek z Bílenberka. Přestavěn byl po velkém požáru roku 1796 a současnou podobu získal po přestavbě v letech 1908–1913.

Výmalba kaple svatého Josefa v beuronském stylu

Neorientovaný kostel postavený ve směru sever–jih. Má příčnou lodí na půdorysu latinského kříže, doplněnou na východní i západní straně dvojicí shodných obdélných kaplí a ukončenou dlouhým, odsazeným presbytářem, za kterým je v ose sakristie.

Část výmalby v interiéru tvoří malby provedené v roce 1903 pod vlivem beuronské umělecké školy pražským akademickým malířem Martinem Matoušem. V letech 1913–1914 tyto malby doplnil akademický malíř Jan Urban. Většina jednotného vybavení kostela je v pseubobyzantském stylu a v letech 1914–1916 ho dodala firma bratří Bušků ze Sychrova.

V letech 2020–2022 byla obnovena výmalba ve stylu beuronské umělecké školy ve východní kapli svatého Josefa akademickou malířkou Hanou Slavíkovou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-01-27]. Identifikátor záznamu 145176 : Klášter kapucínů s kostelem Nejsvětější Trojice. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]