Přeskočit na obsah

Kostel Nejsvětější Trojice (Kolín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nejsvětější Trojice
v Kolíně
Místo
StátČeskoČesko Česko
OkresKolín
ObecKolín
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézepražská
VikariátKolín
FarnostKolín
Užíváníbohoslužby
po–ne 08.00
po, út, čt–ne 18.00
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Další informace
AdresaKutnohorská ulice
Kód památky33526/2-736 (PkMISSezObrWD) (součást památky klášter kapucínů s kostelem Nejsvětější Trojice)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nejsvětější Trojice v Kolíně je původně klášterní kostel v areálu bývalého kapucínského kláštera v Komenského parku u křižovatky ulic Politických vězňů a Kutnohorská v části Kolín IV. Spolu s klášterem je chráněn jako kulturní památka.[1] Po dobu[kdy?] oprav kostela svatého Bartoloměje slouží jako hlavní kostel kolínské farnosti.

Kostel Nejsvětější Trojice

Postaven byl podle návrhu řádového stavitele P. Bruna Budějovického (Bruna Budvicensis) v letech 1666–1671 jako součást konventu Řádu menších bratří kapucínů. Vysvětil ho 28. června 1677 pražský arcibiskup Matouš Ferdinand Sobek z Bílenberka. Po velkém požáru roku 1796 byl přestavěn a současnou podobu získal po další přestavbě v letech 1908–1913.

Popis interiéru

[editovat | editovat zdroj]
Interiér kostela
Výmalba kaple svatého Josefa v beuronském stylu

Neorientovaný kostel postavený ve směru sever–jih. Má příčnou loď na půdorysu latinského kříže, doplněnou na východní i západní straně dvojicí shodných obdélných kaplí a ukončenou dlouhým, odsazeným presbytářem, za kterým je v ose sakristie.

Část výmalby v interiéru tvoří malby provedené v roce 1903 pod vlivem beuronské umělecké školy pražským akademickým malířem Martinem Matoušem. V letech 1913–1914 tyto malby doplnil akademický malíř Jan Urban. Většina jednotného vybavení kostela je v pseubobyzantském stylu a v letech 1914–1916 ho dodala firma bratří Bušků ze Sychrova.

V letech 2020–2022 byla obnovena výmalba ve stylu beuronské umělecké školy ve východní kapli svatého Josefa akademickou malířkou Hanou Slavíkovou.

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-01-27]. Identifikátor záznamu 145176 : Klášter kapucínů s kostelem Nejsvětější Trojice. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]