Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Libořice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
v Libořicích
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Libořicích z boku
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Libořicích z boku
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresLouny
ObecLibořice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátlounský
FarnostLibořice
Statusfarní kostel
Užíváníbližší informace o bohoslužbách
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba1716
Specifikace
Stavební materiálzdivo
Další informace
Kód památky42967/5-1242 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římskokatolický farní[1] kostel Nanebevzetí Panny Marie v Libořicích je barokní sakrální stavba, která zaujímá dominantní polohu na návrší v horní části rozlehlé návsi. Od roku 1964 je kostel chráněn jako kulturní památka.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Písemná zpráva ze 14. století nasvědčuje, že již tehdy byl v Libořicích, které tehdy patřily roudnickému klášteru augustiniánů, farní kostel. Na místě gotického kostela byla v roce 1716 vybudována barokní novostavba. Věž byla přistavěna až po roce 1743 podle projektu žateckého architekta Johanna Paula Loschyho.[3] Po II. světové válce začal kostel chátrat. Na značně zchátralé stavbě byly v roce 2010 zahájeny opravy.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Pohled na libořický kostel od jeho závěru (2013)

Barokní kostel je jednolodní. Má trojboce zakončený presbytář se sakristií po severní straně a hranolovou věž v západním průčelí. Fasády presbytáře jsou nečleněné, loď a věž jsou členěny vysokými pilastry. Nad vchodem v jižní části lodi je umístěn kamenný erb rodu Kolovratů. Ke kostelu vede kamenné schodiště ukončené portálem v obvodové zdi kolem kostela. Presbytář je sklenut plackou. V závěru je koncha, stěny jsou členěny pilastry. Kruchta kostela je dřevěná.[4]

Zařízení[editovat | editovat zdroj]

Zařízení je barokní a pochází z poloviny 18. století. Hlavní oltář má portál. Jsou zde sochy světců na brankách. Branky pocházejí z období kolem roku 1700. Dva protějškové boční oltáře jsou zasvěceny sv. Anně a sv. Janu Nepomuckému. Kazatelna se soškami evangelistů pochází z období kolem roku 1700. V kostele je barokní kamenná křtitelnice. V lodi se nachází barokní socha Piety. Je zde také znakový a nápisový náhrobník z roku 1689.[4]

Okolí kostela[editovat | editovat zdroj]

Fara v Libořicích

Nedaleko kostela se nachází barokní fara (čp. 31) z 2. poloviny 18. století. Je to obdélná, jednopatrová stavba. Krytá je mansardovou střechou. Fasády má členěny pilastry a horizontální římsou. V rokokové kartuši nad vchodem má znak.[4] Je také chráněna jako kulturní památka České republiky.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MACEK, Jaroslav. Katalog litoměřické diecéze AD 1997. Litoměřice: Biskupství litoměřické, 1997. 430 s. Kapitola Přehled jednotlivých farností diecéze, s. 116. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-07-29]. Identifikátor záznamu 155203 : Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Libořice. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. VLČEK, Pavel (ed). Encyklopedie architektů, stavitelů, zedníků a kameníků v Čechách. Praha: Academia, 2004. 761 s. ISBN 80-200-0969-8. S. 376. 
  4. a b c POCHE, Emanuel. Umělecké památky Čech K/O, sv. II. Praha: Academia, 1978. 580 s. Kapitola Libořice /Louny/, s. 255. 
  5. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-05-04]. Identifikátor záznamu 155095 : Fara, Libořice. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [2]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]