Kopanický potok (přítok Výrovky)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kopanický potok
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku6,76 km
Plocha povodí9,02 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-04-06-0530
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Středočeský kraj
okres Nymburk)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře,
Labe, Výrovka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kopanický potok je menší vodní tok ve Středolabské tabuli, pravostranný přítok Výrovkyokrese Nymburk ve Středočeském kraji. Délka toku měří 6,76 km,[1] plocha povodí činí 9,02 km².[2]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok pramení v poli blízko silnice I/38 severně od Přední Lhotynadmořské výšce 187 metrů. Potok protéká poli ohraničenými Nymburkem na severu, Kovanicemi a Chvalovicemi na severovýchodě, Přední Lhotou, Pískovou Lhotou a Hořátví na jihu a Písty na západě, v celé své délce sleduje severozápadní směr a z obou stran přijímá několik menších polních svodnic. V těsné blízkosti usedlosti Kopaník, též zvané Kopanický dvůr, spadající do katastru Nymburka potok kříží silnici II/330, ve větší vzdálenosti proti proudu ještě železniční trať č. 060 Poříčany–Nymburk. Východně od Píst se v nadmořské výšce 180 metrů Kopanický potok zprava vlévá do Výrovky, a to těsně před jejím levostranným ústím do Labe.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hydroekologický informační systém VÚV TGM – Kopanický potok [online]. [cit. 2024-03-24]. Dostupné online. 
  2. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR [online]. [cit. 2024-03-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-05.