Kolibřík šestibarvý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKolibřík šestibarvý
alternativní popis obrázku chybí
Dospělý samec v letu
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádsvišťouni (Apodiformes)
Čeleďkolibříkovití (Trochilidae)
Rodkolibřík (Selasphorus)
Binomické jméno
Selasphorus platycercus
(Swainson, 1827)
žlutá= letní výskyt, zelená = zimoviště.

žlutá= letní výskyt,
zelená = zimoviště.

žlutá= letní výskyt,
zelená = zimoviště.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kolibřík šestibarvý (Selasphorus platycercus) je středně velký druh kolibříka. Obývá hornaté oblasti západu Spojených států, západní Kanady, Mexika a Guatemaly.[2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Středně velký kolibřík, měří 10 cm, v rozpětí křídel má 13,3 cm a váží kolem 3,6 g. Samice bývají větší než samci.[4][5] Dospělí ptáci obou pohlaví mají leskle zelenou svrchní stranu těla, bílý oční kroužek a zaokrouhlený ocas, u sedících ptáků přesahující špičky křídel, podle kterého získal své (nejen) latinské druhové jméno.[4][5]

Dospělý samec se vyznačuje leskle růžovočerveným hrdlem. Charakteristický je bílý oční kroužek. Samice se od samce odlišuje matnějším zbarvením, má krémové boky a tečkované tváře u samce nepřítomné.[4][6]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se v lesním podrostu nebo pod klenbou borových či dubových lesů. Potravu vyhledává v otevřené květnaté krajině, v travnatých nebo křovinatých oblastech. Je rozšířen v západních Spojených státech a západní Kanadě během léta a v Mexiku a Guatemale zimuje.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Samice na hnízdě s mláďaty

Potrava kolibříka šestibarvého se skládá z drobného hmyzu a nektaru z květů rostlin, zvláště těch, které jsou k opylování kolibříky uzpůsobeny, tj. mají trubicovitý tvar, vysokou produkci nektaru a převážně červenou barvu, například Aquilegia elegantula. Hnízdní rozšíření se táhne od střední Montany na severu po severní Guatemalu na jihu. Samice staví hnízdo sama. V 70 % případů dojde k použití starého hnízda další rok. Jeho stavba trvá 4–5 dní.[5] Klade 2 bílá vajíčka a inkubuje je 16–19 dní. Hnízdo se rozšiřuje, jak mláďata rostou. Jsou holá, když se vylíhnou, a opeří se za 10–12 dnů.[5] Samice pak s vylétlými mláďaty zůstane několik týdnů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Broad-tailed hummingbird na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. HOWELL, Steve N. G.; WEBB, Sophie. A Guide to the Birds of Mexico and Northern Central America, page 427. [s.l.]: OUP Oxford, 1995-03-30. Dostupné online. ISBN 9780198540120. (anglicky) 
  3. DF Fraser. Broad-tailed Hummingbird, Selasphorus platycercus [online]. British Columbia Breeding Bird Atlas, Bird Studies Canada, 2015 [cit. 2018-10-15]. Dostupné online. 
  4. a b c SIBLEY, David Allen. The Sibley Field Guide to Birds of Eastern North America. United States: Alfred A.Knopf, 2016. ISBN 978-0-307-95791-7. S. 221. 
  5. a b c d Broad-tailed Hummingbird [online]. Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, 2017 [cit. 2018-10-15]. Dostupné online. 
  6. Vallely AC, Dyer D. Birds of Central America : Belize, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, and Panama. [s.l.]: Princeton University Press, 2018. Dostupné online. ISBN 9780691138015. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]