Kobliha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Kobliha (příjmení).
Kobliha
Základní informace
Místo původuNěmecko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kobliha (nářečně koblih, zdrobněle koblížek) je pečivo z kynutého těsta, které se tepelně upravuje smažením. Kobliha má tvar lehce zploštělé koule, obvykle s ovocnou marmeládovou náplní. Jiné varianty náplně jsou např. pudink nebo nugát. Smaží se ve vysoké vrstvě oleje do tmavě zlaté barvy, hotová se obvykle sype cukrem, případně polévá cukrovou či čokoládovou polevou.

Tento dezert vystupuje jako hlavní postava v rusko–ukrajinské pohádce O Koblížkovi.

Pod anglickým názvem donut (česky americká kobliha) se skrývá zejména v USA oblíbené pečivo podobné koblize, ale ve tvaru prstence, někdy označované jako „kobliha s dírou“.

Česko[editovat | editovat zdroj]

Typické české koblihy jsou variantou rakouských vídeňských koblih, známé pod názvem Krapfen. V Čechách je známá také varianta koblih pod názvem bavorské vdolky, která se podává s povidly a tvarohem na vrchu.

Jako „koblihy“ bývají označováni voliči hnutí ANO 2011. Tento urážlivý výraz odkazuje na kupování voličů před parlamentními volbami 2017 právě tímto pokrmem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Už staří Egypťané smažili koblihy. Původně se plnily mákem nebo medem. V Evropě byly poprvé zaznamenány v 16. století v německých zemích. V roce 1690 je Rakušanka Cäcilie Krapf osmažila a prodávala ve svém obchodě. Byly plněné ovocnou směsí. Koblihy v Německu jsou znamé pod názvem Berliner a jsou téměř totožné s těmi českými, jsou avšak připravovány v mnohých variantách jako plněné, máčené, obalované ořechy atd. Židovské plněné koblížky, které byly do Izraele dovozeny polskými Židy, jsou známé jako Sufganiyah a tradičně se podávají na židovské svátky Chanuka.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]