Knovízský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Knovízský potok
Knovízský potok v Olovnici
Knovízský potok v Olovnici
Základní informace
Délka toku23,5 km
Plocha povodí92,2 km²
Průměrný průtoku ústí 0,19 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-12-02-041
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Středočeský kraj)
Úmoří, povodí
Severní moře, Labe, Vltava, Zákolanský potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Knovízský potok je potok ve středních Čechách na Kladensku v povodí dolní Vltavy. Na horním toku se nazývá Svatojiřský potok. Je 23,5 km dlouhý. Povodí má rozlohu 92,2 km². Průměrný průtok v ústí je 0,19 m³/s.[1]

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Údolí Knovízského potoka u Sak

Pramení v nadmořské výšce 385 metrů jihozápadně od Libušína pod hradištěm s kostelíkem sv. Jiří (odtud název horního toku). Vytváří široké, poměrně zahloubené údolí severovýchodního až východního směru. Protéká obcemi Třebichovice, Saky, Jemníky, Knovíz, Podlešín, Zvoleněves, Kamenný Most, Neuměřice, Olovnice, Zeměchy a ústí zleva do Zákolanského potoka v Kralupech nad Vltavou v nadmořské výšce 170 metrů. Menší rybníky se nacházejí u Zvoleněvsi a Zeměch.

V katastrálním území Podlešín je přemostěn památkově chráněným kamenným železničním Podlešínským viaduktem. Od Zvoleněvsi k okraji Kralup nad Vltavou jeho tok sleduje železniční trať Kralupy nad Vltavou – Louny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KESTŘÁNEK, Jaroslav; KŘÍŽ, Hubert; NOVOTNÝ, Stanislav; PÍŠE, Jan; VLČEK, Vladimír. Vodní toky a nádrže. 1. vyd. Praha: Academia, 1984. 316 s. (Zeměpisný lexikon ČSR). Heslo Knovízký potok, s. 138. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]