Klokoč zpeřený

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKlokoč zpeřený
alternativní popis obrázku chybí
Klokoč zpeřený
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
ŘádCrossosomatales
Čeleďklokočovité (Staphyleaceae)
Rodklokoč (Staphylea)
Binomické jméno
Staphylea pinnata
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klokoč zpeřený (Staphylea pinnata) je dřevina z čeledi klokočovitých. Je původní v Evropě a Přední Asii, kde jeho areál sahá až po Kavkaz.[2] Pěstuje se jako dekorativní keř nebo strom s ozdobnými květy nebo pro semena používaná k dekoraci a výrobě růženců.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Klokoč zpeřený dorůstá výšky 3 až 5 m. Kvete v květnu a červnu, květy jsou drobné, zvonkovité, narůžovělé, v malých, převislých hroznech. Jsou příjemně vonné a dosti hojně navštěvované včelami. Listy jsou lichozpeřené, s vejčitými lístky, opadavé. Plod je nafouklá blanitá tobolka s tvrdými hnědými semeny.

Výskyt v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR je původní v teplých oblastech, především na jižní Moravě. Je dřevinou polostinnou a vápnomilnou, preferující čerstvě vlhké půdy. Roztroušeně až vzácně vyrůstá v dubohabřinách, vápnomilných bučinách a suťových lesích, a to v jejich keřovém patře i v lesních pláštích, též v přiléhajících křovinách. V české flóře je ohroženým taxonem (kategorie C3), zákonem chráněn však není.[3]

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Při pěstování preferuje slunečné polohy, propustné půdy; snáší ale i sucho a polostín. Množí se semeny (často klíčí až druhým rokem), nebo hřížením.[4] V 21. století narůstá jeho obliba, je vysazován i v městské zástavbě a pražských parcích.[5][6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. Staphylea pinnata L. | Plants of the World Online | Kew Science. Plants of the World Online [online]. [cit. 2022-05-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Staphylea pinnata – klokoč zpeřený • Pladias: Databáze české flóry a vegetace. pladias.cz [online]. [cit. 2022-05-01]. Dostupné online. 
  4. Dvořáček, Pavel: Sadovnictví pro odborná učiliště, Septima 2001, s. 77
  5. www.ireceptar.cz [online]. [cit. 2019-12-04]. Dostupné online. 
  6. Prostor - architektura, interiér, design. www.prostor-ad.cz [online]. [cit. 2019-12-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-10-01. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]