Klaus Wowereit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klaus Wowereit
Stranická příslušnost
ČlenstvíSociálnědemokratická strana Německa (od 1972)

Narození1. října 1953 (70 let)
Západní Berlín
Partner(ka)Jörn Kubicki
SídloBerlín
Alma materSvobodná univerzita Berlín
Profesepolitik, autor autobiografie, spisovatel literatury faktu, advokát a LGBT aktivista
Náboženstvíkatolická církev
OceněníSprachpanscher des Jahres (2008)
velký záslužný kříž s hvězdou a šerpou Záslužného řádu Spolkové republiky Německo (2011)
Stadtältester von Berlin (2021)
Norský královský řád za zásluhy
komandér Řádu čestné legie
… více na Wikidatech
PodpisKlaus Wowereit, podpis
Webová stránkawww.klaus-wowereit.de
CommonsKlaus Wowereit
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Klaus Wowereit (2012)

Klaus Wowereit (* 1. října 1953 v Berlíně) je berlínský a německý politik, člen SPD a v letech 2001–2014 vládnoucí starosta hlavního města Berlína (Regierender Bürgermeister).

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě roku 1973 studoval Wowereit práva na Svobodné univerzitě Berlín, kde roku 1979 studium úspěšně ukončil. V roce 1981 složil druhou státní zkoušku a pracoval jako zaměstnanec berlínského senátu.

Od roku 1993 žije Klaus Wowereit ve vztahu s neurochirurgem Jörnem Kubickim.[1] Uzavřeli spolu i sňatek. Zvolením Wowereita do funkce se stal Berlín třetím velkým evropským městem s nynějším nebo bývalým starostou, který se otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci. Kromě Berlína to jsou Paříž se starostou Bertrandem DelanoëmHamburk s bývalým starostou Olem von Beustem. Tito tři politikové jsou nebo byli ve funkci od roku 2001. Do té doby byl největším městem se starostou s otevřenou LGBT orientací Winnipeg v Kanadě s Glenem Murrayem v čele.

Politická kariéra[editovat | editovat zdroj]

Již jako žák gymnázia se Klaus Wowereit angažoval v SPD. Roku 1979 začal Wowereit svou politickou kariéru v berlínské čtvrti Tempelhof, kde se v roce 1984 stal nejmladším radním v historii Berlína. Po zvolení do berlínské poslanecké sněmovny roku 1995 se stal zástupcem předsedy a 1999 předsedou frakce strany SPD. Po ztroskotání velké koalice SPD a CDU se Wowereit stal za podpory PDS a Zelených nástupcem Eberharda Diepgena a vrchním starostou Berlína; v následujících předčasných volbách roku 2001 byl pak potvrzen. SPD se pod jeho vedením po 30 letech stala opět nejsilnější politickou stranou ve městě. K dalšímu jeho potvrzení došlo při berlínských volbách let 2006 a 2011. Wowereit tak byl nejdéle působícím šéfem vlády ze všech spolkových zemí v Německu.

Klaus Wowereit v médiích[editovat | editovat zdroj]

Klaus Wowereit, který měl roku 2001 nastoupit ve volbách proti dlouholetému a i mimo Berlín známému primátoru Eberhardu Diepgenovi, byl poměrně neznámým politikem. Během mimořádného sjezdu SPD 10. června 2001 u příležitosti těchto voleb však získal rázem známost nejen v Berlíně, ale i mimo město, když jako první německý vrcholný politik vůbec veřejně prohlásil „Jsem gay – a tak to je v pořádku“ („Ich bin schwul – und das ist auch gut so“).[2] Jeho homosexualita byla přinejmenším zasvěceným kruhům známa a hrozilo tedy nebezpečí, že tato okolnost bude proti němu v krátkém volebním boji zneužita. Svou otevřeností však získal velké sympatie a jeho popularita trvá dodnes. Wowereit, který rád vystupuje na veřejnosti a nechybí ani při takových příležitostech jako je každoroční velký průvod v Berlíně Christopher Street Day, se dlouhodobě nalézá na vrcholných pozicích žebříčku nejoblíbenějších politiků města.[3]

Jeho pozdější vyjádření, že současná Spolková republika by dnes již snesla homosexuálního kancléře, potvrdil průzkum veřejného mínění, který provedl institut Emnid v září 2007. Podle výsledků by s takovým kancléřem souhlasilo 79% obyvatel.[4]

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ein Bürgermeister zum Kuscheln Archivováno 11. 7. 2009 na Wayback Machine., Der Tagesspiegel, 19. září 2007
  2. „Und das ist gut so“, die tageszeitung, 12. června 2001
  3. Wowereit deutlich vor Pflüger Archivováno 12. 3. 2007 na Wayback Machine., Berliner Morgenpost, 6. března 2006
  4. Citováno podle Berliner Zeitung, č. 223, 24. září. 2007, str. 19
  5. ENTIDADES ESTRANGEIRAS AGRACIADAS COM ORDENS PORTUGUESAS - Página Oficial das Ordens Honoríficas Portuguesas. www.ordens.presidencia.pt [online]. [cit. 2019-07-07]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Klaus Wowereit, Hajo Schumacher: … und das ist auch gut so. Mein Leben für die Politik. Blessing, München 2007, ISBN 978-3-89667-334-3

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]