Klášter Klokoty

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klokotský klášter
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
MístoKlokoty
UliceStaroklokotská
Souřadnice
Map
Odkazy
Kód památky33854/3-4878 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Poutní místo a klášter Klokoty s kostelem Nanebevzetí Panny Marie Klokotské se nachází v Klokotech, místní části na jižním okraji města Tábor, v ulici Staroklokotská č. 43/1. Areál s přilehlým hřbitovem a křížovou cestou je umístěn na vyvýšeném místě nad tokem řeky Lužnice. Dne 1. července 2018 byl poutní areál s kostelem Panny Marie vyhlášen národní kulturní památkou.[1]

Sídlí zde rovněž Římskokatolická farnost Tábor-Klokoty.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Klášter Klokoty, celkový pohled
Klášter Klokoty

Ve 13. století na tomto návrší stávala tvrz.[2] Již ve 14. století zde byl postaven malý poutní kostelík. První zmínka o něm je z roku 1361. V roce 1421 jej však nechal pobořit Jan Žižka a zdejší komunitu asi 50 pikartů nařídil upálit. [2]

V roce 1679 získali areál benediktini a v letech 1701-1734 zde vybudovali klášter, snad podle návrhu Jana Blažeje Santiniho.[2] Přibližně v této době byla správa kláštera převedena na benediktiny z melského opatství.

Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie a odkazuje na zjevení, které se odehrálo v 700 m vzdáleném místě, dnes je zde kaplička s pramenem vody a vede k ní od kostela zelená turistická značka.

V současné době klášter spravují oblátští misionáři.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Střed komplexu tvoří kostel Nanebevzetí Panny Marie z roku 1708. Později byla pod kostelem vybudována krypta a kaple sv. Václava a sv. Josefa.

Kostel byl v pozdějších letech obestavěn zdobenými arkádami. V rozích jsou osmiboké kaple s kopulemi v barokním stylu. Na západní straně ochozu se nachází kaple Jana Nepomuckého se štukovým stropem. V těchto místnostech je také sedm obrazů s výjevy ze života Panny Marie z roku 1700.

K areálu patří i jednopatrová rezidence a barokní kaple, ke které vede křížová cesta.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kloster Klokoty na německé Wikipedii.

  1. klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie - Památkový Katalog. www.pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2022-05-26]. Dostupné online. 
  2. a b c Poutní místo Klokoty. Národní kulturní památka. In: klokoty.cz (tschechisch), abgerufen am 30. November 2019.