Klášter bosých karmelitek (Malá Strana)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: klášter bosých karmelitánů „u Jezulátka“.
Klášter bosých karmelitánek
u sv. Josefa na Malé Straně
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
MístoPraha
Malá Strana
UliceJosefská, Letenská a U lužického semináře
Souřadnice
Map
Základní informace
ŘádBosé karmelitánky, řád anglických panen
Znak
Odkazy
Kód památky44426/1-481 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter bosých karmelitek na Malé Straně při kostele svatého Josefa je někdejší klášter řádu bosých karmelitek v dnešní Letenské ulici v Praze 1-Malé Straně.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Malostranský klášter bosých karmelitek byl v letech 16551782 prvním konvent tohoto řádu na českém území. Zakladatelkou a první převorkou malostranského kláštera byla ctihodná Matka Marie Elekta (1605–1663). Ta byla po smrti pohřbena v kapli sv. Eliášeklášterní zahradě. Její „zázračně neporušené“ (přirozeně mumifikované) tělo bylo později vyzdviženo a vystaveno v kostele sv. Benedikta na Hradčanech, pozdějším sídle karmelitek. V letech 2018–2020 se z Hradčan karmelitky i s mumií Marie Elekty odstěhovaly do nového místa působení v Drastech.

Po zrušení malostranského konventu se do kláštera přestěhoval ústav anglických panen V roce 1792 se karmelitánky vrátily ze svého dočasného sídla v Pohledu do jiného pražského kláštera, u kostela sv. Benedikta na Hradčanech, který se uvolnil po zdejším zrušeném konventu barnabitů.

Klásterní kostel sv. Josefa

Budova bývalého kláštera se nachází na Malé StraněPraze 1. Vstup do areálu kláštera za vysokou zdí je z Letenské ulice.

K někdejšímu klášteru náležel barokní kostel svatého Josefa z roku 1702, jehož oválná dispozice interiéru je pro karmelitánské chrámy charakteristická. Další tři menší sakrální stavby byly postaveny v klášterní zahradě v dnešních Vojanových sadech, jsou to kaple sv. Eliáše, kaple sv. Terezie z Ávily a kaple sv. Jana Nepomuckého.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]