Karel Vincenc Salm-Neuburg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Vincenc hrabě ze Salm-Neuburgu
Erb rodu Salm-Neuburgů
Erb rodu Salm-Neuburgů
Narození1744
Olomouc
Habsburská monarchieHabsburská monarchie Habsburská monarchie
Úmrtí12. května 1784 (ve věku 39–40 let)
Olomouc
Habsburská monarchieHabsburská monarchie Habsburská monarchie
DětiMarie Antonie ze Salm-Neuburgu
Ernestina ze Salm-Neuburgu[1]
Henrieta ze Salm-Neuburgu[1]
RodičeKarel Otto Salmsko-Neuburský a Maria Antonia Gräfin von Wengersky, Freiin von Ungerschütz[2]
PříbuzníMarie Henrietta Černínová z Chudenic, Otakar Černín starší a Octavia Czernin von Chudenitz (vnoučata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karel Vincenc Otto hrabě ze Salm-Neuburgu (Karl Vinzenz Otto Graf zu Salm-Neuburg) (9. května 1744, Olomouc12. května 1784, Olomouc) byl moravský a rakouský šlechtic a politik. Řadu let působil v nižších funkcích v zemské správě Moravského markrabství, kde vlastnil statky. Zemřel jako poslední mužský potomek rodové linie Salm-Neuburg, majetek na Moravě v hodnotě půl miliónu zlatých si rozdělily tři dcery.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Zámek Pohořelice, hlavní sídlo Karla Vincence Salm-Neuburga

Pocházel ze starého německého rodu Salmů, který v linii Salm-Neuburg sídlil od konce 16. století na Moravě.[3] Byl jediným synem moravského nejvyššího sudího Karla Otty Salm-Neuburga (1709–1766) a narodil se v paláci Salmů na Horním náměstí v Olomouci. Po dosažení zletilosti byl jmenován císařským komorníkem a vstoupil do státních služeb. Začínal jako rada dolnorakouské vlády, od roku 1770 byl radou moravského zemského gubernia. V roce 1777 byl jmenován skutečným tajným radou a krátce před smrtí byl pověřen vedením kanceláře moravského místodržitelství (1783–1784). Zemřel ve věku čtyřiceti let v olomouckém rodovém paláci. Byl posledním mužským potomkem linie Salm-Neuburg.

Majetkové poměry a rodina[editovat | editovat zdroj]

Kromě rezidence na náměstí v Olomouci zdědil po otci několik panství na Moravě (Velké Opatovice, Jaroměřice, Jevíčko, Malenovice, Svojanov). I když měl na svých majetcích k dispozici několik sídel a potýkal se s vysokým zadlužením, přistoupil k výstavbě nového zámku v Pohořelicích na malenovickém panství. Z pozůstalostního inventáře z roku 1785 vyplývá, že pohořelický zámek byl honosně vybaveným a trvale obývaným sídlem. Mimoto nechal na zámku v Jevíčku zřídit barokní kapli.

Když Karel Vincenc zemřel, zanechal po sobě majetek v hodnotě 431 000 zlatých, stejné výše ale dosahovaly také dluhy. Po dobu nezletilosti jeho dcer vedl poručnickou správu Karlův švagr František Xaver Khevenhüller-Metsch. K rozdělení majetku došlo v letech 1795 a 1797, krátce nato byly největší dědické podíly prodány (Svojanov 1797, Malenovice 1804).

Jeho manželkou byla Marie Anna Khevenhüller-Metsch (1747–1777), dcera nejvyššího císařského hofmistra knížete Jana Josefa Khevenhüllera. Měli spolu tři dcery:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.
  2. Geni.com.
  3. Ottův slovník naučný, díl 22.; Praha, 1904; s. 550–551 dostupné online

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]