Karel Procházka (1833)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Procházka
Karel Procházka (cca 1890)
Karel Procházka (cca 1890)
Narození1833
Lanškroun
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí30. března 1912 (ve věku 78–79 let)
Peoria, Illinois
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Národnostčesko-americká
Povoláníemigrant, spisovatel a publicista
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karel Procházka (anglicky Charles Prochazka, 1833 Lanškroun30. března 1912 Peoria, Illinois) byl česko-americký obchodník, knihkupec, hoteliér, novinář, redaktor prvních krajanských periodik v USA a spolkový činovník. Byl členem redakcí česky psaných periodik Slávie, Pokrok či Pravda, roku 1865 se pak stal vůbec prvním autorem česky psané knihy vydané ve Spojených státech.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Lanškrouně na severozápadním rozhraní Čech a Moravy. V 50. letech 19. století je uváděn jako majitel knihkupectví, vydavatelství a dílny na výrobu papírových krabic na klobouky v pražském Karlíně. Okolo roku 1861 se rozhodl emigrovat Spojených států za lepšími pracovními příležitostmi či větší společenskou svobodou.

V USA[editovat | editovat zdroj]

Po příjezdu do New Yorku se zde na čas usadil, mj. s podporou zdejší české komunity. Roku 1864 pak odešel i s rodinou na americký Středozápad a posléze se usadil v St. Louis ve státě Missouri, kde mj. pracoval jako redaktor krajanského periodika Pokrok. I zde tehdy působila etablovaná česko-americká komunita, soustředěná do spolku Česko Slovanská Podpůrná Společnost (ČSPS, anglicky Czech-Slovak Protective Society). Dále zde pracoval jako redaktor časopisu Pozor a česky psaného deníku Slávie.

Sokol[editovat | editovat zdroj]

Procházka se jakožto člen Č.S.P.S. významně zasloužil o přenesení myšlení tělovýchovných jednot Sokol Miroslava Tyrše a Jindřicha Fugnera, vznikajících v českých zemích od počátku 60. let 19. století. Ve spolupráci s Jaroslavem Vostrovským a J. B. Erbenem[1] začali usilovat o vznik první americké tělocvičné jednoty Sokola v St. Louis. Tyto snahy zkomplikovaly a zdržely okolnosti probíhající americké občanské války. 14. února 1865 byla v České síni (Czech Hall) v St. Louis slavnostně založena zdejší sokolská jednota, jejímž prvním starostou se stal J. B. Erben. Dozvuky války však donutili jejich aktivity záhy přerušit a jednota posléze roku 1866 zanikla. K obnovení Sokola v St. Louis pak došlo roku 1871 pod vedením Jana Aloise Olivieruse.

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

Roku 1865 se rozhodl samonákladem vydat svůj rukopis s názvem Pravda, čili volné posouzení událostí a pokroku 19. století. Kniha vyšla v Racine, kde byla vydávána Slávie a další krajanské tisky, jakožto první česky psaný titul v USA.[2] Procházka byl připraven vydat také druhý díl spisu, k čemuž ale pro nedostatek financí nikdy nedošlo.

Posléze se s rodinou usadil ve městě Peoria v Illinois, kde si zřídil doutníkářskou živnost. Posléze nashromáždil kapitál a na hlavní městské ulici si zřídil hotel pojmenovaný Grand, který následně provozoval.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Karel Procházka zemřel v sobotu 30. března 1912 v Peorii, Illinois ve věku 78 nebo 79 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sokol v USA oslavil 150 let svého trvání - Český dialog. www.cesky-dialog.net [online]. [cit. 2021-12-31]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-12-31. 
  2. ŠPIDLEN, David. Deníky amerického krumpáče. [s.l.]: Nakladatelství ČAS 329 s. Dostupné online. ISBN 978-80-7475-256-8. Google-Books-ID: lhaWDwAAQBAJ. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČAPEK, Tomáš. Naše Amerika: (Kritické posouzení hospodářského a sociálního stavu a politické, církevní, národní a spolkové činnosti amerických Čechů a Slováků se zřetelem ke všem americkým Slovanům : Statistický přehled stěhování amerických Čechů a Slováků. V Praze: Národní rada československá, 1926. s. 486.
  • ČAPEK, Tomáš. Padesát let českého tisku v Americe. New York: František Brodský, 1911. s. 99.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]