Karel Levý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Levý
Datum narození1. května 1897
Místo narozeníVysoké Mýto, Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Datum úmrtí18. června 1980 (ve věku 83 let)
Místo úmrtíPardubice, ČeskoČeskoslovensko
Klubové informace
Konec hráčské kariéry
Poziceútočník
Profesionální kluby
Roky Klub
1920–1923
1923
1923–1929
SK Pardubice
SK Slavia Praha
SK Pardubice
→ Šipka znamená hostování hráče v daném klubu.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karel Levý (1. května 1897, Vysoké Mýto18. června 1980, Pardubice) je bývalý český fotbalista, pilot a vězeň koncentračního tábora.

Fotbalová kariéra[editovat | editovat zdroj]

Karel Levý hrál fotbal převážně za klub SK Pardubice, kde od začátku dvacátých let nastupoval na pravém křídle. V roce 1923 si ho všimla pražská SK Slavia a strávil v ní půl sezóny, během které se zúčastnil i zájezdu do Turecka. Po návratu do Pardubic se podílel na dalších úspěších SK Pardubice, týmu, který patřil k nejlepším na českém venkově. V roce 1923 vyhrály Pardubice mistrovství Východočeské župy fotbalové, v roce 1928 se Levý podílel na vítězství v Poháru svobody, pro který věnoval cenu sám ministerský předseda František Udržal. Mezitím nastupoval v župních výběrech, což jen potvrzuje, že šlo o vynikajícího fotbalistu své doby.

Letecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Otec Karla Levého vlastnil v Pardubicích obchod se šicími stroji a jízdními koly a snad proto si Karel oblíbil techniku natolik, že mu učarovalo letectví. Během 1. světové války stal pilotem. Na jejím konci, 28. září 1918, mu byl vystaven pilotní průkaz a stal se jedním z nejstarších českých diplomovaných letců. V poválečných letech se věnoval letectví dál, spolu se svým kamarádem Jaroslavem Lonkem stáli u vzniku Východočeského aeroklubu Pardubice (VAP). Karel Levý se stal jeho šéfpilotem, instruktorem, nicméně věnoval se i dalším činnostem. Například na 1. ročníku Memoriálu Jana Kašpara provedla trojice Lonek - Levý - Petr hromadný seskok padákem. Pravidelně se zúčastňoval i závodů sportovních letounů.

V březnu 1938 absolvoval v Prostějově kurz pro učitele praktického létání v rámci předvojenské výchovy budoucích letců, nicméně pro vyšší věk se již nemohl stát vojenským pilotem. Během okupace byla pochopitelně jeho letecká činnost utlumena. Po válce absolvoval kurz instruktora praktického létání v Kralupech nad Vltavou, po roce 1948 mu bylo létání zakázáno.

Vězeň v koncentračním táboře[editovat | editovat zdroj]

Karel Levý byl v průběhu 2. světové války dvakrát uvězněný. Jeho kamarád Jaroslav Lonek, se kterým zakládali Východočeského aeroklubu Pardubice, se po vzniku Protektorátu Čechy a Morava dostal přes Polsko do Sovětského svazu, kde byl internován a poté vycvičen jako agent NKVD a vyslán zpět do protektorátu se zpravodajskými úkoly. Vybudoval síť i na Pardubicku a v souvislosti s tím si gestapo přišlo 9. února 1941 i pro Karla Levého. Zadržený (a později popravený) Jaroslav Lonek však nepromluvil a tak byl Levý v červenci téhož roku propuštěný.

věnování

Podruhé si gestapo pro Karla Levého přišlo 6. května 1944 a byl poslán do koncentračního tábora v německém Flossenbürgu, nedaleko českých hranic. Strávil zde téměř dva roky, na konci války se tehdy již téměř 48letý Levý se ocitl v jednom z pochodů smrti. V pondělí 23. dubna 1945 s několika ruskými spoluvězni z pochodu utekl. V Plzni získal civilní šaty a tak se mu podařilo úspěšně dostat domů do Pardubic, kde ho s dojetím vítali. Bydlel v Sakařově ulici číslo popisné 384, kde se také věnoval výtvarnému umění. Dochoval se památník praneteře Jany Levé Richterové s obrázkem, který namaloval.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Csöleová Eva, Formánek Vítek, Rail Jan: Letci Pardubicka v RAF 2012, Praha, Anlet.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]