Karavanseráj Mehmeta Paši Sokoloviće

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karavanseráj Mehmeta Paši Sokoloviće
Základní informace
Slohosmanská architektura
ArchitektMimar Sinan
Pojmenováno poMehmed Paša Sokolović
Poloha
AdresaHatayská provincie, TureckoTurecko Turecko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karavanseráj Mehmeta Paši Sokoloviće (turecky Sokollu Mehmet Paşa Kervansarayı) je historická budova, která se nachází v tureckém městě Payas, administrativně spadající pod město İskenderun. Opevněný[1] osmanský zájezdní hostinec byl postaven v 16. století a patří k dobře dochovaným ukázkám stavitelství své doby.[1]

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Budova vznikla nedaleko pevnosti Payas. Přístupná je po silnici D 817.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historický areál (vlevo) a ocelárna (vpravo).
Areál na kresbě z 19. století

Zájezdní hostinec byl postaven v Payasu v době, kdy zde nechala turecká vláda (Vysoká porta) nařídit výstavbu loděnice. Vznik hostince, který by sloužil námořníkům, financoval sám velký vezír Sokolović (původem z Bosny). Objednatelem byl sultán.[2] Dokončen byl po tureckém dobytí Kypru v roce 1571. Projekt stavby připravil známý turecký architekt vrcholného věku Osmanské říše, Mimar Sinan.[3] Neví se nicméně, zdali na realizaci stavby sám Sinan dohlížel. Dle nápisu na stavbě byl karavanseráj dokončen roku 1574.

Areál při svých cestách navštívil rovněž i turecký cestovatel Evlija Čelebi.[1]

V letech 20112013 probíhala rozsáhlá obnova stavby. Část objektu dnes slouží jako obchody, kavárny[1] a část využívá radnice města. Obnovu ocenila turecká nadace pro ochranu a podporu environmentálních a kulturních hodnot (ÇEKÜL). Pouze Selimova mešita dnes plní svůj původní účel. Areál je otevřen pro veřejnost.[4]

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Budova poskytovala nocleh a stravu pro cestující obchodníky, kteří z Anatolie směřovali dále do Aleppa[1] (v dnešní Sýrii) a přirozeně také poutníkům do Mekky. Areál byl opevněn; vnější zeď měla tloušťku až šest metrů a součástí komplexu je i věž, která sloužila pro dohled nad celou oblastí.[2]

Plocha budovy má podobu pravidelného čtyřúhelníku a jeho rozloha činí 13 000 m2. Jeho součástí je velký dvůr a dále velká krytá ulice,[3] kterou tvořily z obou stran obchody (bezistan). Kolmo na ni byla vedena druhá chodba, která spojovala velký dvůr s pevností. Prostory pro hosty měl několik částí; byla zde kuchyně, kde se vařila polévka a dále pokoje, kde byli hosté ubytováni. Z jedné strany rovněž přiléhal ke komplexu i hospic.

Součástí areálu se později stala také mešita, veřejné lázně[1] (hamam) a škola (medresa). Tyto objekty vyplňují prostor mezi hostincem a pevností. Mešita je známá jako Selimova.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Sokolovićův karavanseráj stával také i v srbské metropoli Bělehradě, kde se nicméně nedochoval do současnosti.

V areálu se nachází několik set let starý olivovník.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sokollu Mehmet Pasha Caravanserai na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e f Payas Sokullu Mehmet Pasha Complex. Art of Wayfaring [online]. [cit. 2022-11-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c Tarihi külliyenin ihtişamı göz kamaştırıyor. Anadolu Agency [online]. [cit. 2022-11-22]. Dostupné online. (turecky) 
  3. a b An eastern Mediterranean route. Hurriyet Daily News [online]. [cit. 2022-11-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Profil stavby na stránkách Muzea bez hranic (anglicky)