Kaple svatého Jana Nepomuckého (Železný Brod)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Jana Nepomuckého
„Na poušti“ v Železném Brodě
Kaple sv. Jana Nepomuckého v Železném Brodě
Kaple sv. Jana Nepomuckého
v Železném Brodě
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký
OkresJablonec nad Nisou
ObecŽelezný Brod
Lokalita„Na poušti“
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátturnovský
Farnostděkanství Železný Brod
Statuskaple
Užíváníbližší informace o bohoslužbách
ZasvěceníJan Nepomucký
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba1769
Další informace
Kód památky34839/5-119 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Jana Nepomuckého v Železném Brodě „Na poušti“[1] je barokní sakrální stavbou na vyvýšenině jižně na městem v lokalitě zvané „Na poušti “.[2] Bývá také uváděna vzhledem k rozměrům jako kostel, liturgicky se však jedná o kapli.[3] Je chráněna jako kulturní památka České republiky.[4]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pohled na železnobrodskou vyvýšeninu „Na poušti“ s kaplí sv. Jana Nepomuckého
Erb nad vchodem do kaple

Kaple stojí na místě bývalé poustevny (odtud název „Na poušti“). Tuto poustevnu vysoko nad levým břehem Jizery nechal roku 1689 sedlák Vorsa z Brodce (levobřežní předměstí Železného Brodu) postavit pro svého syna. Za sedmileté války zde nalezl úkryt hrabě Karel Josef Des Fours. Na poděkování za záchranu života zahájil roku 1769[2] stavbu barokní kaple (kostelíka), zasvěcené sv. Janu Nepomuckému, podle plánů pražského architekta Antonína Schmidta (1723–1783). Místo se stalo cílem svatojánských poutí. Od roku 1860 je pod kaplí hrobka rodu Des Fours-Walderode.[1] Po roce 1945 kaple chátrala a od roku 1993 je opravována dobrovolníky. Vzhledem k dobré akustice se v kapli pořádají také koncerty vážné hudby s cílem získat finanční prostředky na její opravy. Od roku 1997 byly obnoveny tradiční svatojánské poutě.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kaple je jednolodní, s lodí na čtvercovém půdorysu. Má okosená nároží, obdélný segmentově uzavřený presbytář se sakristií a oratoří po stranách. Nad západním průčelím je hranolová věž. Krypta pod kaplí je zazděná. V klenbě kaple je placka.[1]

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Architektura hlavního oltáře pochází z dob výstavby kaple, je malovaná, iluzivní. Oltářní obraz znázorňující Smrt sv. Josefa pochází od Fil. Leubnera z 2. poloviny 18. století. Řada drobných sošek pochází z téhož období.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d POCHE, Emanuel. Umělecké památky Čech T/Ž, sv. IV.. Praha: Academia, 1982. 638 s. Kapitola Železný Brod /Jablonec nad Nisou/, s. 410. 
  2. a b DAVID, Petr; SOUKUP, Vladimír. 777 kostelů, klášterů a kaplí České republiky. Praha: Soukup & David, 2002. 308 s. ISBN 80-7011-708-7. S. 17. 
  3. MACEK, Jaroslav. Katalog litoměřické diecéze AD 1997. Litoměřice: Biskupství litoměřické, 1997. 430 s. Kapitola Přehled jednotlivých farností diecéze, s. 220–221. 
  4. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-09-23]. Identifikátor záznamu 146577 : Kostel sv. Jana Nepomuckého Na poušti, Železný Brod. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]