Kaple svatého Filipa Neri (Prachatice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Filipa Neri
v Prachaticích
Průčelí kaple
Průčelí kaple
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecPrachatice
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevŘímskokatolická
ProvincieČeská
Diecézečeskobudějovická
Vikariátprachatický
FarnostPrachatice
Statuskaple
Datum posvěcení9. července 1861
Architektonický popis
Výstavba18591861
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Filipa Neri (zvaná též Patriarcha) je římskokatolická kaple poblíž města Prachatice, které je jejím vlastníkem.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Kaple se nachází jižně od města Prachatice v lese ve svahu kopce Libín nad Lázněmi svaté Markéty. U kaple končí křížová cesta. Poblíž kaple se nachází pramen.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Současné stavbě předcházela nejprve dřevěná kaple, k jejíž stavbě získal povolení v roce 1691 prachatický měšťan Vojtěch Vilém Bylanský. Tato původní kaple měla připomínat místo nálezu obrazu italského světce Filipa Neri, kterému také byla zasvěcena. Dřevěná kaple byla po roce 1803 nahrazena zděnou stavbou krytou šindelem. Místo se stalo hojně navštěvované věřícími i návštěvníky lázní díky pramenu vody s údajně léčivými účinky.

V roce 1859 město rozhodlo vystavět novou kapli, která měla nahradit již původní zchátralou stavbu. Finance na stavbu byly získány ve sbírce mezi věřícími. Při té příležitosti vznikla křížová cesta vedoucí podél cesty ke kapli. Zastavení nechal zhotovit nájemce lázní Anton Pachlhofer.

Základní kámen nové kaple byl položen 13. června 1859 a na jaře roku 1861 byla stavba dokončena. Dne 9. července téhož roku proběhlo vysvěcení kaple, nad kterou převzalo patronátní právo město Prachatice.

V letech 19992004 proběhla postupná obnova kaple i křížové cesty.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o jednoduchou kamennou stavbu čtvercového půdorysu zakončenou apsidou. Fasáda je neomítnutá, stejně jako cihlové ostění portálu a oken v průčelí. Cihlové je také nároží a římsa. Střecha kaple je sedlová s věžičkou. Před kaplí se nachází železný krucifix na kamenném podstavci s vročením 1928.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • FENCL, Pavel; MAGER, Jan Antonín; JURČO, Antonín. Prachatice. Obrazy z paměti města. Prachatice: Město Prachatice, 2012. ISBN 9788026029755. Kapitola Mešní kaple sv. Filipa Neri – Patriarcha, s. 212. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]