Kaple Panny Marie (Kopec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple Panny Marie
v Kopci
Kaple v roce 2006
Kaple v roce 2006
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresDěčín
ObecStaré Křečany
LokalitaKopec
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátděčínský
FarnostBrtníky
Statusobecní kaple
Užívánípříležitostně
ZasvěceníPanna Maria
Datum posvěcení28. května 1911
Architektonický popis
Stavební slohhistorismus
Typ stavbykaple
Výstavba1809
Specifikace
Umístění oltářesever
Stavební materiálkámen, cihly
Další informace
AdresaKopec, parcela st. 67
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple Panny Marie v Kopci (místní část obce Staré Křečany) je sakrální stavba postavená roku 1809. V roce 1910 došlo k jejímu rozšíření.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vesnice Kopec (původně Hemmehübel) byla založena patrně roku 1660. Vlastní kostel ani kapli neměla a místní farníci docházeli do farního kostela svatého Martina v nedalekých Brtníkách. K výstavbě kaple zasvěcené Panně Marii došlo roku 1809. Jméno donátora je neznámé a připomínají jej iniciály ICPM na pískovcových zárubních. Pozemek ke stavbě, část lesa zvaného Scheibe, věnoval majitel lipovského panství starohrabě Franz Vinzenz Salm-Reifferscheidt (1774–1842). Původní klasicistní kaple vydržela až do roku 1910, kdy byla přestavěna a rozšířena. Její požehnání následovalo 28. května 1911, patrně se jej ujal lipovský děkan Heinrich Fleck (1857–1926). V období po druhé světové válce kaple v souvislosti s vysídlením původních obyvatel chátrala a přišla o vnitřní vybavení. Záchrana a celková rekonstrukce kaple přišla na konci 90. let 20. století.

Kaple je v majetku Římskokatolické farnosti Brtníky a není památkově chráněna. Pravidelné bohoslužby se v ní neslouží.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Historizující kaple je zčásti zasazena do svahu. Boční stěny jsou bez oken, závěr je trojboký, nároží jsou podepřena dvojicemi opěráků. V průčelí je umístěn obdélný vchod s kamennými zárubněmi nesoucími letopočet 1809 a iniciály ICPM. Ve štítu je umístěno malé okénko zakončené lomeným obloukem a vedle něj dva kříže. Původní inventář se nedochoval, nahradil jej skromný oltář s obrazem Panny Marie.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • FIEDLER, Josef. Heimatskunde des politischen Bezirkes Schluckenau. 1. vyd. Rumburg: Bezirkslehrerverein, 1898. 488 s. (německy) 
  • PÁNEK, Petr. Kaple Panny Marie v Hemmehübelu. Mikulášovické proudy. Mikulášovice: Spolek Nixdorf, Duben 2020, roč. 2, čís. 3, s. 12. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]