Kaple Apoštolů (Polepy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple Svatých apoštolů
v Polepech
Průčelí kaple Svatých apoštolů v Polepech
Průčelí kaple Svatých apoštolů v Polepech
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresLitoměřice
ObecPolepy
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátlitoměřický
FarnostHrušovany u Litoměřic
Statusobecní kaple
Užíváníbližší informace:
o bohoslužbách
o Noci kostelů
Současný majitelObec Polepy
Architektonický popis
Výstavba1816
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Kód památky34365/5-2230 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple Svatých apoštolů v Polepech je sakrální stavba stojící na malé návsi,[1] obklopena několika roubenými památkově chráněnými domy z 18.-19. století, které tvoří historické jádro obce. Od roku 1964 je kaple chráněna jako kulturní památka.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Závěr kaple Sv. apoštolů v Polepech

Obecní kaple[3] byla postavena v roce 1816. Při její stavbě byla zbourána silná zeď, snad z bývalé tvrze. V roce 1873 byla kaplička opravována.[1]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kaple je obdélná s krátkým polygonálním presbytářem, přisazeným k zaobleným nárožím lodi. Nad průčelím se vchodem je vztyčena mohutná čtyřboká věž, která ještě v 80. letech 20. století měla cibulovitou báň. Ta byla poté nahrazena novou střechou jehlancového tvaru. Při nárožích jsou pilastry.[1] Na počátku 21. století byla kaple opravena opravena jak v exteriéru tak v interiéru. V interiéru byla obnovena zajímavá výmalba. Tu tvoří květinové motivy na bočních stěnách u oken, stěnu presbytáře za oltářem pokrývá malba hvězdnatého nebe. Pod nebem je provedena velmi zdařilá iluzívní malba závěsu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c POCHE, Emanuel. Umělecké památky Čech P/Š, sv. III. Praha: Academia, 1980. 540 s. Kapitola Polepy /Litoměřice/, s. 122. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-07-29]. Identifikátor záznamu 146081 : Kaple Sv. Apoštolů, Polepy. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. MACEK, Jaroslav. Katalog litoměřické diecéze AD 1997. Litoměřice: Biskupství litoměřické, 1997. 430 s. Kapitola Přehled jednotlivých farností diecéze, s. 70–71. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]