Kamil Prudil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PhDr. Kamil Prudil
Narození29. listopadu 1937
Brno
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí22. dubna 2006 (ve věku 68 let)
Praha
ČeskoČesko Česko
Místo pohřbeníHřbitov Petřvald
Povolánímalíř
PodpisPodpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Kamil Prudil (29. listopadu 1937 Brno22. dubna 2006 Praha)[1] byl český malíř a psycholog. Má přízvisko „malíř Šumavy“.[2]

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Brně a vyrůstal na Českomoravské vrchovině v Radiměři. Poslední léta prožil v Praze, kde pracoval ve státní správě, později na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvu vnitra ČR.

V letech 195459 studoval na umělecko-průmyslové škole v Brně a později vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor psychologie.

Kamil Prudil zasvětil svůj život malování. Již jako na mladého kluka na něj měla velký vliv návštěva několika malířů a akademických malířů jako například Řehořka, prof. Ranného a národního umělce akad. mal. Mudrocha v Bratislavě.

Byl vyhraněným realistickým krajinářem. Pro svou tvorbu čerpal v Jizerských horách[1], na Českomoravské vrchovině, v Hřensku, Beskydech, v Jeseníkách, na jižní Moravě a hlavně na Šumavě, kterou miloval, propagoval a kde mu bylo uděleno čestné občanství obce Kvildy. Samozřejmě jsou v jeho tvorbě i jiná díla než krajinomalby.

Pořádal desítky samostatných výstav po celé ČR[1] hlavně na Šumavě, Františkově[3] a Vimperku. Své obrazy má i v zahraničí jako například v Německu, Rakousku, Anglii a Americe.

Tento akademický malíř byl členem výboru Sdružení výtvarníků ČR a o své výtvarné práci tvrdil:„Malovat znamená chápat vše kolem sebe více rozměrněji a více citověji, chápat svět celým svým srdcem a zviditelňovat to, čeho si běžně nevšímáme.“

Fotky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c http://www.valtice.cz/vz/images/2007/12/vz07-12.pdf Archivováno 11. 1. 2012 na Wayback Machine. Vzpomínka na malíře Karla Prudila
  2. http://zeus.npsumava.cz/stranky.php?idc=758 Archivováno 21. 10. 2014 na Wayback Machine. Kamil Prudil má přízvisko "malíř Šumavy". V letošním roce (pozn. jde o rok 2004) pořádá již desátou výstavu děl ze Šumavy, v Galerii Šumavy, na Kvildě - Františkově.
  3. http://www.renesance-gabreta.cz/pamatnik-prevadecu-na-svobodu Archivováno 28. 10. 2011 na Wayback Machine. Malíř vánočně pocukrovaných šumavských idyl PhDr. Kamil Prudil a jeho přátelé tu v místní šumavské galerii otevírali expozici svých obrazů, vitráží, fotografií a řezbářských prací, inspirovaných Šumavou.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]