Josef Mifek (odbojář)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Mifek
Narození1. listopadu 1911
Třebětín
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí8. září 1943 (ve věku 31 let)
Věznice Plötzensee
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Příčina úmrtípopraven oběšením
Národnostčeská
Politická stranaKomunistická strana Československa
ChoťMarie Daňková
DětiEduard Mifek, Jana Pokorná
RodičeEduard Mifek, Anastazie Pospíšilová
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Josef Mifek (1. listopadu 1911 Třebětín[1]8. září 1943 Věznice Plötzensee) byl český dělník a odbojář z období druhé světové války popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Josef Mifek se narodil 1. listopadu 1911 v Třebětíně, který je dnes součástí Letovic, v rodině továrního dělníka Eduarda Mifka a Anastazie, rozené Pospíšilové. Vychodil živnostenskou pokračovací školu a stal se stolařem. V roce 1940 byl zaměstnán ve firmě bratří Kleinů. Byl členem Komunistické strany Československa a Jednoty dělnictva textilního průmyslu. V roce 1937 se v Brně oženil s Marií Daňkovou (1908–1986)[2], ve stejném roce se mu narodil syn Eduard, pozdější energetik a člen Českého svazu bojovníků za svobodu[3], a v roce 1943 dcera Jana.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci vstoupil Josef Mifek do protinacistického odboje. Datum jeho zatčení gestapem není úplně jisté, snad se tak stalo v únoru 1943, kdy je datován jeho první dopis z vězení. Zcela jistě se tak stalo ještě před narozením dcery Jany, kterou nikdy neviděl. Vězněn byl v brněnských Kounicových kolejích, od června 1943 pak v Breslau a od srpna téhož roku v berlínské věznici Plötzensee. Lidovým soudem byl odsouzen k trestu smrti a 8. září 1943 byl během tzv. Krvavých nocí oběšen.

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]