Josef Bedřich Cinibulk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Bedřich Cinibulk
Josef Bedřich Cinibulk
Josef Bedřich Cinibulk
Narození18. dubna 1876
Býkev
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí14. července 1944 (ve věku 68 let)
Mšeno
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Místo pohřbeníMšeno
Povolánípedagog a učitel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Cinibulkova stezka, tabule zabývající se historií Mšena i osobou J. B. Cinibulka

Josef Bedřich Cinibulk (18. dubna 1876 Býkev14. července 1944 Mšeno) byl český učitel, vlastenec a propagátor turistiky na Kokořínsku.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Do Mšena se z Býkve přistěhoval v roce 1902. Působil ve Mšeně jako řídící učitel a později jako ředitel školy. Jako člen „Okrašlovacího spolku pro Mšeno a okolí“ vydal „Průvodce údolím Kokořínským a Mšenským Švýcarskem“[1] s popisem dvanácti tras, které sám v terénu vyznačil. Prováděl po Kokořínsku turisty i vědce. Později vydal ještě knihu zabývající se historií hradu Kokořína a jeho okolí „Kokořín, starý hrad český“ a v roce 1932 „Ilustrovaný průvodce Kokořínskem, krajem Máchovým“.

Byl členem všech městských spolků. V rámci snahy o zvelebení Mšena a Kokořínska se dále zasloužil o postavení pomníků Jana Amosa Komenského a Jana Husa a pamětní desky Josefa Ladislava Píče, o jehož životě vydal spisek. Stál také u zrodu mšenské sokolovny za první světové války, inicioval výstavbu nové školy a rozhledny a sanatoria „Na rovinách“, zasloužil se o zavedení vodovodu a elektřiny, spoluprovozoval biograf. Se školní mládeží upravil údolí Debř na kraji města na přírodní park.

Cinibulkova stezka[editovat | editovat zdroj]

V roce 1946 zřídil na jeho počest mšenský odbor Klubu českých turistů 9 km dlouhou okružní stezku skalami v části přírodní rezervace Kokořínský důl severně od Mšena nazvanou „Cinibulkova naučná stezka“ nebo též „Mšenský okruh“. Vede skalami, zalesněnými doly, labyrinty chodeb (skalní bludiště)

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NOVOTNÁ, Mgr Daniela. Kokořínsko. Praha 1: Olympia a.s., 2004. ISBN 80-7033-843-1. Kapitola Turistika a cestovní ruch, s. 28. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • VOŠAHLÍKOVÁ, Pavla, a kol. Biografický slovník českých zemí : 9. sešit : C. Praha: Libri, 2008. 369–502 s. ISBN 978-80-7277-366-4. S. 424. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]