Joel-Peter Witkin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Joel-Peter Witkin
Narození13. září 1939 (84 let)
Brooklyn
Alma materCooper Union (do 1974)
Grover Cleveland High School
University of New Mexico
Kolumbijská univerzita
Povolánífotograf
PříbuzníJerome Witkin (sourozenec)
Oceněnírytíř Řádu umění a literatury
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikicitátů citáty na Wikicitátech
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Joel-Peter Witkin (* 13. září 1939) je současný americký fotograf. Witkinovo dílo zahrnuje především černobílé akty, zátiší a portréty, na nichž zachycuje tělesně postižené a raněné lidi, masochistické výjevy i aranžovaná mrtvá těla. V současnosti žije v Albuquerque v Novém Mexiku.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Witkin se narodil a vyrůstal v Brooklynu. Jeho otec byl žid, matka katolička. Náboženské rozdíly vedly oba rodiče k rozvodu. Jako malý sbíral obrázky uměleckých děl,[1] zájem o fotografii v něm vzbudil jeho otec, který se sám chtěl stát fotografem. Vliv na jeho pozdější tvorbu měla tragická automobilová nehoda, které byl svědkem při nedělní cestě s matkou a bratrem do kostela: „Z místa kde jsem stál jsem uviděl něco se koulet od jednoho z převrácených aut. Zastavilo se to na obrubníku, na kterém jsem stál. Byla to hlava malé dívky. Sehnul jsem se abych se dotkl tváře a promluvil k ní. Než jsem tak mohl udělat, někdo mě odvedl pryč.“[2] V Brooklynu vychodil základní školu a nastoupil na Grover Cleveland High School. Ve svých šestnácti začal poprvé fotografovat, ještě téhož roku Edward Steichen vybral jednu z jeho fotografií pro Muzeum moderního umění v New Yorku.[3]

V letech 1961–1964 sloužil v armádě, mimo jiné jako válečný fotograf. Po vojně získal titul BcA. na newyorské Cooper Union, kde studoval sochařství.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V období 1976–1977 studoval fotografii na University of New Mexico. V té době už se začal dostávat do širšího povědomí. Fotografoval černobíle a negativy i tisky poškozoval typickými škrábanci. Jako modely svých fotografií hledal trpaslíky, hrbáče, transsexuály, vousaté ženy nebo lidi s velkými genitáliemi. Witkin sám sebe označoval za „křesťanského umělce“[4] a od počátku hrála v jeho díle významnou roli spiritualita a náboženská symbolika.

Inspirací mu byli klasičtí malíři jako Hieronymus Bosch, Francisco Goya, Diego Velázquez, Sandro Botticelli i Pablo Picasso nebo Joan Miró.[5]

Zatímco ho umělecký časopis Artforum přirovnával ke svatému Františkovi, který se nezdráhal ústy líbat malomocné a pít hlen z jejich ran, jiní viděli Witkinovo umění jako perverzní, amorální nebo rouhačské.

V roce 1978 se oženil. Díky dohodám s mexickými márnicemi mohl Witkin snímat těla zemřelých, která aranžoval do nejrůznějších poloh.

Vor Medúzy, Le Radeau de la Méduse (1817-1818)

Během osmdesátých a devadesátých let měl vliv na image kapel hrajících gothic rock či shock rock, ten je patrný například na videoklipu k písni „Closer“ od Nine Inch Nails z roku 1994, patrně nejznámějším a nejoceňovanějším videoklipu skupiny.

V roce 1987 Witkin zkomponoval snímek Un Santo Oscuro[6]. Jeho zřejmě nejslavnější z morbidních bizarních alegorií, která není výsledek koláže ani montáže, ale pečlivé inscenace v ateliéru, kde mu modelem stojí lidé s různými deformacemi.[7]

V roce 2006 o sobě dal vědět fotografií nazvanou The Raft of George W. Bush. Fotografie svým názvem i kompozicí odkazuje na malbu Vor Medúzy od Théodora Géricaulta, na Bushově voru mají ale všichni trosečníci tváře amerických politiků v čele s Georgem W. Bushem. Sám autor přirovnává dílo k novodobé Lodi bláznů.[8][9]

Joel-Peter Witkin byl pověřen španělským ministerstvem kultury, aby vytvořil dílo s názvem Las Meninas, Nové Mexiko (1987), které odkazuje na Velázquezův obraz Dvorní dámy i na další díla španělských umělců.[10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Entre Vues : Frank Horvat - Joel Peter Witkin. www.horvatland.com [online]. [cit. 2009-05-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-05-24. 
  2. Band of Outsiders: Williamsburg's Renegade Artists. www.billburg.com [online]. [cit. 2009-05-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-07-08. 
  3. Cintra Wilson: Joel-Peter Witkin Archivováno 6. 5. 2009 na Wayback Machine. na salon.com
  4. JOEL PETER WITKIN - THE NEW POPE OF PHOTOGRAPHY. www.cindymarlerphotography.com [online]. [cit. 2009-05-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-07-31. 
  5. Biography Archivováno 27. 7. 2011 na Wayback Machine. na brucesilverstein.com
  6. http://www.zonezero.com/exposiciones/fotografos/witkin/jpwitkin9.html
  7. Archivovaná kopie. www.nash.cz [online]. [cit. 2010-06-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-07-09. 
  8. Joel Peter Witkin Imagines Bush's "Ship of Fools". stateoftheart.popphoto.com [online]. [cit. 2009-05-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-04-02. 
  9. http://www.edelmangallery.com/witkin33.htm Archivováno 28. 2. 2009 na Wayback Machine. Witkin Photographic works
  10. PARRY, Eugenia; WITKIN, Joel. Joel-Peter Witkin. London: Phaidon, 2001. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 24 March 2021. ISBN 978-0-7148-4056-7. S. 66. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]