Jaroslav Bruner-Dvořák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaroslav Brunner-Dvořák
Narození15. listopadu 1881
Přelouč
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí2. dubna 1942 (ve věku 60 let)
Praha
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Povolánífotograf a podnikatel
Příbuzní
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
matriční zápis o narození a křtu Jaroslava Brunnera (matrika N 1857-1869 Přelouč (SOA Zámrsk))

Jaroslav Brunner-Dvořák[1], narozený jako Jaroslav Brunner (15. listopadu 1881 Přelouč2. dubna 1942 Praha[2]) byl český fotograf.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Přelouči v rodině krejčího Václava Brunnera. Byl nejmladším synem z celkem 12 dětí, z nichž se dospělosti dožilo jen osm. Do Prahy přišel s rodiči a spolu s bratrem Rudolfem. Po studiu na reálce se vyučil u svého bratra fotografem. Poté nastoupil na tři roky vojenskou službu a od roku 1905 byl trvale zaměstnán v rodinném podniku „Atelier Bruner-Dvořák“. Jaroslav získával stále významnější postavení jako Rudolfův pomocník a posléze jako neoficiální partner. V roce 1908 se spolupodílel na dokumentu, který souvisel s návštěvou parlamentní delegace u válečného loďstva v Terstu. Fotografie vyšly[3] 24. ledna 1908 v časopise Český svět v počtu 21 snímků. V lednu 1909 pořídil bratr Rudolf závěť, podle níž se měl stát jediným dědicem Jaroslav. V roce 1914 fotografoval v Sarajevu následníka trůnu a v roce 1918 spolu s bratrem zaznamenal říjnové a listopadové události v Praze. Během válečných let Jaroslav fotografoval pro chirurgické oddělení pražské Všeobecné nemocnice a krátce také pro armádu dokumentoval obsazené území v Srbsku. Po smrti bratra Rudolfa (†1921) se stal Jaroslav dědicem jeho díla a zavedené firmy. Pokračoval ve fotografování architektury a interiérů a rovněž se věnoval fotografování různých událostí, a to i v okolí prezidenta Masaryka. V roce 1935 se firma Jaroslav Brunnera-Dvořáka i s celým archivem negativů přestěhovala z Palacké ulice čp. 720 do Pařížské čp. 209. Po Jaroslavově smrti (†1942) firma Bruner-Dvořák zanikla.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. okolnosti změny jména z Brunner na Dvořák, kterou posléze přijala část rodiny, nejsou zcela jasné. Předpokládá se za pravděpodobné, že změna z německého Bruner na české Dvořák byla provedena z vlasteneckých pohnutek
  2. Archiv hl. m. Prahy, Matrika zemřelých ve Všeobecné nemocnici, sign. NEM Z17, s. 180
  3. Časopis Nový svět 24.1.1908

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]