Jaroslav Švejda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
prof. MUDr. Jaroslav Švejda, DrSc.
Narození31. července 1915
Valašské Klobouky
Úmrtí26. září 1986 (ve věku 71 let)
Brno
Národnostčeská
Alma materMasarykova univerzita
Povolánílékař, patolog
DětiMUDr. Ivana Rotscheinová
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jaroslav Švejda (31. července 1915 Valašské Klobouky26. září 1986 Brno) byl český lékař, profesor patologie na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity (dříve LF UJEP v Brně) a ředitel Masarykova onkologického ústavu (dříve Výzkumný ústav klinické a experimentální onkologie v Brně).

Život[editovat | editovat zdroj]

Lékařskou fakultu MU začal studovat ještě před druhou světovou válkou, už během studií pracoval jako demonstrátor v jejím I. patologicko-anatomickém ústavu (I. PAÚ), během uzavření českých vysokých škol zde byl zaměstnán jako pomocný asistent a po absolvování fakulty roku 1945 se zde stal odborným asistentem. Roku 1950 se na lékařské fakultě habilitoval a o sedm let později byl jmenován profesorem pro patologickou anatomii, zároveň se stal přednostou I. PAÚ. Vědeckou hodnost doktora věd získal roku 1963. V období normalizace ale musel patologicko-anatomický ústav opustit, roku 1976 byl přesto jmenován ředitelem Výzkumného ústavu klinické a experimentální onkologie v Brně (VÚKEO), kde už od konce svých studií působil jako externí pracovník a kde zůstal až do své smrti.[1][2]

V roce 1968 byl krátce děkanem Lékařské fakultě Masarykovy univerzity.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. REJTHAR, Aleš. Vzpomínka na profesora Jaroslava Švejdu. Klinická onkologie. 2006, čís. 5, s. 282–283. Dostupné online. 
  2. REJTHAR, Aleš. 20. výročí úmrtí profesora Jaroslava Švejdy. Universitas. 2006, čís. 4, s. 61–63. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]