Jana Vlachová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jana Vlachová
Narození5. května 1955 (68 let)
Praha
VzděláníAkademie múzických umění v Praze
Povoláníhouslistka
Známá jakohudební interpret
ChoťMikael Ericsson violoncelista
Rodičeotec Josef Vlach, primárius Vlachova kvarteta,
matka Danuše Vlachová houslistka Národního divadla
Příbuznísestra Dana Vlachová houslistka Českého tria
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jana Vlachová (* 5. května 1955, Praha) je česká houslistka, vede Vlachovo kvarteto Praha. Je dcerou doc. Josefa Vlacha, houslisty, skladatele, hudebního pedagoga, dirigenta, zakladatele a primária Vlachova kvarteta. Matka, taktéž houslistka, byla členkou orchestru činohry Národního divadla. Mladší sestra houslistka Dana Vlachová je členkou Českého tria.

Vyzrávání[editovat | editovat zdroj]

Pod vlivem svého otce úspěšně rozvíjela interpretační nadání. Jako 14letá např. vystoupila na závěrečném slavnostním koncertu v pražském Rudolfínu, coby primárius smyčcového kvarteta které zvítězilo v mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga. Za přispění profesorky Marie Hlouňové byla v roce 1970 i bez středoškolské maturity přijata k individuálnímu studiu na Akademii múzických umění v Praze. Záhy začala koncertovat sólově, v 17 létech debutovala v přímém rozhlasovém přenosu.

Jana Vlachová následně hrávala v různých kvartetních i triových seskupeních, které neměly stabilního trvání. Až v roce 1977 vytvořila komorní duo se svým švédským manželem Mikaelem Ericssonem, čerstvým absolventem AMU a vítězem v soutěži Pražského jara 1980. Hráli ve složení housle a violoncello, koncerty prokládali sólovými vystoupeními. Vystupovali také společně s mnoha českými orchestry, nejčastěji s Českým komorním orchestrem, natáčeli i hudební nahrávky pro Panton. Se svým duem hráli po celé tehdejší České republice i v zahraničí, nejčastěji zajížděli do Švédska, kde měli nejméně stovku vystoupení.[1][2][3]

Přítomnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 1982 založila ambiciózní Jana Vlachová Nové Vlachovo kvarteto, které v roce 1995 přejmenovala na Vlachovo kvarteto Praha. Hraje v něm s manželem Mikaelem Ericssonem (violoncello) a Karlem Stadtherrem (housle) i v současnosti. Kvarteto navázalo svou interpretaci na původní Vlachovo kvarteto a brzy se stalo známo svou hrou u nás i za hranicemi, v Evropě stejně jako v zámoří.

Jako primárius kvarteta dbá nejen na přednes, ale také na pestrost repertoáru který obsahuje nepřebernou řadu skladeb od klasiků české i světové hudby až po autory současné.[1] Se svým kvartetem nahrála již více než 30 CD titulů [2].

Hraje také od roku 1990 v Českém komorním orchestru, kde zastává pozici koncertního mistra a uměleckého vedoucího. Současně je, počínaje rokem 2006, členkou klavírního kvarteta Ad Libitum, ve kterém hraje s Helenou Suchárovou-Weiser (klavír), Karlem Stadtherrem (viola) a Mikaelem Ericssonem (violoncello). V roce 2010 Jana Vlachová založila Trio Serioso, kde s ní vystupuje Karel Stadtherr na violu a Mikael Ericsson na violoncello.[1][2][3]

Poznámka[editovat | editovat zdroj]

Jana Vlachová je matkou tří synů a tří dcer.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Jana Vlachová [online]. Vlachovo kvarteto Praha [cit. 2011-04-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-03-27. 
  2. a b POLÁČEK, Radek. Jana Vlachová [online]. Ústav hudební vědy, Filozofická fakulta Masarykovy University, Brno [cit. 2011-04-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-07-13. 
  3. a b c VÍTKOVÁ, Eva. Jana Vlachová [online]. Nakladatelství Muzikus, Harmonie 2003/07, Novákových 8, 180 00 Praha 8, rev. 30.04.2002 [cit. 2011-04-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]