Jan Vedra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Vedra
Základní informace
Narození4. listopadu 1935
Čáslav
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí4. července 1996 (ve věku 60 let)
Praha
ČeskoČesko Česko
Povoláníklavírista a hudební pedagog
PříbuzníBohumír Vedra (strýc)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan Vedra (4. listopadu 1935 Čáslav4. července 1996 Praha), byl český klavírista a hudební pedagog.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Čáslavi a již od raného dětství jej rodiče podporovali v hudbě. Hru na klavír studoval na hudební škole v Čáslavi u Stanislava Macha. V roce 1953 maturoval na čáslavském gymnáziu[1] a následně byl přijat na Pražskou konzervatoř do třídy profesora V. Holzknechta. V dalším studiu pokračoval od roku 1958 na Akademii múzických umění u profesora Františka Raucha, kde si obohatil svůj repertoár o skladby českých klasiků.

Pro své absolventské vystoupení si vybral Brittenův klavírní koncert D dur s doprovodem orchestru FOK55, pod taktovkou Václava Smetáčka.

Dva roky působil v Armádním uměleckém souboru a následně zahájil svou pedagogickou činnost na pražské Akademii múzických umění. Zemřel v létě roku 1996 v Praze.

Jan Vedra absolvoval bezpočet koncertů v Čechách, ale i v NDR, SSSR, Rakousku, Itálii a Španělsku. Spolupracoval s mnoha významnými osobnostmi, jako například s Antonínem Moravcem,[2] Břetislavem Novotným, Antonínem Novákem a mnoha dalšími. Nahrával v rozhlase a u mnoha gramofonových firem.

V dobách svého volna rád zajížděl do Smrčné, kde měl chatu a rovněž zajížděl do Světlé nad Sázavou, kde se rád zapojoval do různých hudebních aktivit.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Gymnázium a SOŠPg Čáslav, Významní absolventi
  2. Český hudební slovník osob a institucí, Moravec, Antonín. www.ceskyhudebnislovnik.cz [online]. [cit. 2022-01-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-01-02. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]