Jamesonie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jamesonia)
Jak číst taxoboxJamesonie
alternativní popis obrázku chybí
Jamesonie Jamesonia alstonii
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkapraďorosty (Pteridophyta)
Třídakapradiny (Pteridopsida)
Řádosladičotvaré (Polypodiales)
Čeleďkřídelnicovité (Pteridaceae)
Rodjamesonie (Jamesonia)
Hook. & Grev., 1830
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jamesonie[1] (Jamesonia) je rod kapradin z čeledi křídelnicovité. Jsou to vysokohorské kapradiny charakteristického a nezaměnitelného vzhledu. Listy jsou vzpřímené, chlupaté, s neukončeným růstem a krátkými, stočenými postranními lístky. Rod zahrnuje asi 34 druhů a je rozšířen v horách Střední a Jižní Ameriky, zejména v Andách v biotopu známém jako páramo.

Detail listů Jamesonia sp.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jamesonie jsou vysokohorské kapradiny charakteristického vzhledu. Oddenky jsou plazivé až vystoupavé, pokryté chlupy nebo štětinami. Listy jsou jednoduše zpeřené, na rubu chlupaté nebo žláznaté, zpravidla s neukončeným růstem. Jednotlivé postranní segmenty listů jsou stočené. Řapíky jsou na bázi charakteristicky ztenčené podobně jako u rodu Eriosorus. Výtrusné kupky jsou protáhlé, umístěné podél žilek, bez ostěr. Spory jsou zaobleně čtyřhranné, triletní.[2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod jamesonie zahrnuje asi 34 druhů. Jsou to typické vysokohorské kapradiny jihoamerických páramos. Areál rozšíření sahá od jižního Mexika po střední Bolívii a jižní Brazílii. Vyskytují se v nadmořských výškách od 1500 do 5000 metrů. Největší počet druhů roste v Andách ve vysokohorském biotopu známém jako páramo.[3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Jamesonia je v současné taxonomii řazený do čeledi Pteridaceae a podčeledi Pteridoideae.[4] Je blízce příbuzný s jiným horským středo a jihoamerickým rodem, Eriosorus. Fylogenetickými studiemi bylo zjištěno, že různé druhy rodu Jamesonia jsou vmíseny do několika různých vývojových linií rodu Eriosorus a rod v současném pojetí netvoří přirozenou vývojovou skupinu. Rod Eriosorus je parafyletický a rod Jamesonia polyfyletický. Druhy, řazené dnes do rodu Jamesonia, mají charakteristickou morfologii (kožovité, xeromorfní chlupaté listy se zkrácenými postranními segmenty a neukončeným růstem), vzniklou jako reakce na podmínky otevřených vysokohorských stanovišť, zatímco převážná většina druhů řazených do rodu Eriosorus roste na zastíněných, méně extrémních stanovištích.[3][5] Taxonomická studie revidující na základě zmíněných poznatků oba rody zatím nebyla zveřejněna.

Jsou známy mezirodové hybridy, např. Eriosorus warscewiczii x Jamesonia scammanae z Kostariky.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. a b TRYON, Rolla M.; STOLZE, Robert G. Pteridophyta of Peru. Part II. Fieldiana. Sep. 1989, čís. 22 (New Series). 
  3. a b SÁNCHEZ-BARACALDO, Patricia. Phylogenetics and biogeography of the neotropical fern genera Jamesonia and Eriosorus (Pteridaceae). American Journal of Botany. Feb. 2004, čís. 91(2). Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  4. CHRISTENHUSZ, Maarten J. M.; CHASE, Mark W. Trends and concepts in fern classification. Annals of Botany. Feb. 2014, čís. 113. Dostupné online. 
  5. SÁNCHEZ-BARACALDO, Patricia; THOMAS, Gavin H. Adaptation and Convergent Evolution within the Jamesonia-Eriosorus Complex in High-Elevation Biodiverse Andean Hotspots. Plos One. Oct 2014, čís. 9(10). Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]