Jahodná (okres Dunajská Streda)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jahodná
Kostel sv. Petra a Pavla
Kostel sv. Petra a Pavla
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška114 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajTrnavský
OkresDunajská Streda
Jahodná
Jahodná
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha15,69 km²
Počet obyvatel1 616 (2020)
Hustota zalidnění103 obyv./km²
Správa
StatusObec
Vznik1539
Oficiální webwww.obecjahodna.sk/sk/
Telefonní předvolba031
PSČ930 21
Označení vozidel (do r. 2022)DS
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jahodná (dříve Eperjes, maďarsky Pozsonyeperjes) je obec na Slovensku v okrese Dunajská Streda. V obci žije přibližně 1 700[1] obyvatel. První písemná zmínka o této obci pochází z roku 1569. Protéká skrz ni řeka Malý Dunaj. V blízkosti je chatová oblast Alba Régia, která leží u jednoho meandru Malého Dunaje. Tato část je často (přibližně jednou za tři roky) postižena záplavami. Malý Dunaj je překlenut mostem pro pěší. Blízko se nacházejí velké lužní lesy.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Římskokatolický kostel sv. Petra a Pavla, jednolodní původně barokní stavba s půlkruhovým ukončením presbytáře a věží tvořící součást její hmoty, z let 1748 až 1750. Donátory kostela byli Esterházyové. Úpravami prošel v roce 1882 a po druhé světové válce. Interiér je zaklenut pruskými klenbami. Nachází se zde oltář Piety s kamennou polychromovanou rustikální sochou z druhé poloviny 18. století, kazatelna je klasicistní z druhé poloviny 18. století, křtitelnice je mramorová se sochou Křest Krista z konce 19. století. Fasády kostela jsou členěny pilastry s bosováním a půlkruhově ukončenými okny s profilovanými šambránami. Průčelí je ukončeno vysokou atikou členěnou pilastry se středním rizalitem ukončeným trojúhelníkovým štítem s tympanonem. Věž je členěna nárožním bosováním a ukončena jehlancovou helmicí.[2]
  • Vodní mlýn s elektrárnou a pilou, technická památka, soubor jednopodlažních zděných staveb z období kolem roku 1920. Obnovou prošel v roce 1999.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jahodná na slovenské Wikipedii.

  1. Sčítání lidu, domů a bytů 2021 na Slovensku. Bratislava.
  2. Jahodná - Kostol sv. Petra a Pavla - www.pamiatkynaslovensku.sk - (jahodna-kostol-sv-petra-a-pavla). www.pamiatkynaslovensku.sk [online]. [cit. 2021-11-06]. Dostupné online. 
  3. Pamiatkový objekt – podrobnosti. www.pamiatky.sk [online]. [cit. 2021-11-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-11-06. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]