In Extremo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
In Extremo
Logo skupiny
Logo skupiny
Základní informace
PůvodNěmecko Berlín , Německo
ŽánryMedieval rock
Folk metal
Neue Deutsche Härte
Aktivní roky1995 — současnost
VydavateléVielklang Musikproduktion
Metal Blade
Universal Music
Webwww.inextremo.de
Současní členové
Das letzte Einhorn (Michael Robert Rhein)
Der Lange (Sebastian Oliver Lange)
Die Lutter (Kay Lutter)
Der Morgenstern (Reiner Morgenstern)
Dr. Pymonte (André Strugala)
Flex der Biegsame (Marco Ernst-Felix Zorzytzky)
Yellow Pfeiffer (Boris Pfeiffer)
Dřívější členové
Die rote Füchsin (Conny Fuchs; 1995-1996)
Thomas der Münzer (Thomas Mund; 1995-1999)
Sen Pusterbalg (1995-1997)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
In Extremo Zelt-Musik-Festival 2018 Freiburg, Německo
Das letzte Einhorn (zpěvák)

In Extremo (latinsky: „na konci“ nebo „v extrému“) je německá folk metalová skupina původem z Berlína. Stylově kombinuje metal s tradičními středověkými písněmi, spojuje zvuk běžných rock/metalových nástrojů s historickými nástroji (např. dudy, harfa, niněra). Různé verze dobře známých středověkých balad tvoří hlavní část jejich repertoáru, ale postupem času si kapela píše i vlastní materiál. Ten je psán v němčině, zatímco ostatní písně jsou v mnoha různých jazycích včetně španělštiny, angličtiny, norštiny, švédštiny, islandštiny, francouzštiny, hebrejštiny, latiny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kapela In Extremo (zkráceně InEx, nebo jednoduše IX) začala původně jako dva oddělené projekty; bezejmenná skupina hrající čistě středověkou hudbu, a rocková kapela. Časem se dostali do povědomí častými vystoupeními na středověkých trzích, kde hráli své akustické písně. V průběhu nahrávání v roce 1995, Michael Rhein (alias Das Letzte Einhorn, tj. Poslední Jednorožec) založil projekt In Extremo.

Zakládající členové byli Das Letzte Einhorn, Flex Der Biegsame, Conny Fuchs (která opustila kapelu před vydáním z důvodů těhotenství a byla nahrazena Dr. Pymontem) a Sen Pusterbalg (kterého krátce po oficiálním vydání nahradil Yellow Pfeiffer, tj. Žlutý Dudák). Původní složení rockové části bylo Thomas Der Münzer, Der Morgenstern (tj. Ranní hvězda) a Die Lutter.

Rostoucí počet návštěvníků a celkový obecný zájem přivedl In Extremo v roce 1995 k myšlence založit skupinu kombinující dudy s rockovými kytarami. Tak se stali rockovou skupinou s moderními nástroji jako bicí, elektrická basa a kytara propojenou s akustickými prvky.

V srpnu 1996, začali pracovat na prvním albu In Extremo, které již obsahovalo dvě rockové skladby. Protože nedostalo oficiální název, začalo se mu říkat In Extremo Gold, díky zlatému obalu. V únoru 1997, bylo album stejně jako singl Der Galgen rychle vyprodáno na středověkých trzích.

In Extremo koncertovali odděleně jako středověká a rocková kapela až do 29. března 1997, kdy proběhl jejich první společný koncert. Od té doby, uznávají toto datum jako datum založení In Extremo, oficiálně se však oba projekty spojily až 11. ledna 1998. Jejich první velký koncert pak proběhl v dubnu 1998 na zámku Rabenstein v Brandenburgu.

Od té doby se jejich hudba stala znatelně tvrdší a zároveň komerčně úspěšnější. Přesto však stále hrají důležitou roli nástroje jako dudy, loutny apod. Kapela je známá častým využíváním pyrotechnických efektů při svých vystoupeních.

Styl[editovat | editovat zdroj]

Texty pochází z církevních spisů (Merseburger Zaubersprüche, Wessebronner Gebet), Benediktýnských písemností (Raue See), nebo převzaté od neznámých autorů (Tannhuser, Poc Vecem). Čili fakt že nepoužívají jen staré nástroje, ale také jazyky, posílil jejich reputaci středověké metalové kapely. Stejně důležitým zdrojem textů je i středověká sbírka Carmina Burana. Nicméně nejčastěji používané texty jsou od francouzského básníka Françoise Villona.

Nástroje[editovat | editovat zdroj]

Kromě elektrické kytary, baskytary, a bicích, se In Extremo prezentují netradičně (na rockovou kapelu) nástroji především středověkého původu. Používají nastroje jako jsou třeba dudy, niněra, šalmaj, harfa, citera, trumšajt a cimbál.

Dudy byly částečně vyrobeny Dr. Pymontem, ale pomáhal je stavět zkušený výrobce dud. Na zakázku byl dále vyroben rámový buben kompletně potažený zebří kůží, zvaný Das Pferd. Většina dalších nástrojů byla vyrobena u řemeslných výrobců.

Texty[editovat | editovat zdroj]

Některé texty nejsou skládané kapelou, ale pochází - stejně jako nástroje - ze středověku (8.-15. století). Tudíž jsou texty v různých jazycích, které pochopitelně neumí všichni členové kapely. Jazyky obsahují islandštinu, starou švedštinu, starou francouzštinu, střední horní němčinu, starou horní němčinu, latinu a další. Nejznámějším autorem jejich textů je francouzský básník François Villon (Rotes Haar, tj. Rudé Vlasy, a Erdbeermund, tj. Jahodová ústa, přeložené do němčiny Paulem Zechem). Dále, básně od Johanna Wolfganga von Goetheho (Der Rattenfänger, tj. Krysař) a Ludwiga Uhlanda (Des Sängers Fluch, tj. Pěvcovo prokletí - což In Extremo změnili na Spielmannsfluch, tj. Minstrelovo prokletí). Pro album Mein Rasend Herz, In Extremo napsali text k písni Liam first německy, který posléze přeložil do galštiny Rea Garvey, který s nimi také píseň nazpíval.

Vystoupení[editovat | editovat zdroj]

Poprvé se ve větším ukázali v první částí počítačové hry Gothic. Skupina zahraje kopáčům ve starém táboře pro pobavení akustickou verzi skladby Herr Mannelig. Pokud ale hráč chce vidět toto vystoupení, musí vlastnit původní německou verzi hry. Vystoupení rovněž není součástí normálního dění, pro jeho vyvolání je potřebné použít konzoli, a tu lze zpřístupnit jedině po aktivování módu Marvin, který umožňuje zadávání cheatů do hry.

Se stoupajícím úspěchem se o kapelu začaly zajímat i hudební stanice. Byli pozváni do programu Viva Interactive, kde měli patnáct minut call-and-response a zahráli dvě skladby. Odmítli pozvání do Top of the Pops aby zahráli Küss Mich (tj. Polib mě). Das Letzte Einhorn uvedl, že to není prostředí pro ně. V roce 2005 však již toto pozvání přijali a zahráli zde píseň Nur Ihr Allein.

Ve stejném období se díky narůstajícímu publiku přesunuli z tržišť na festivaly jako Rock Am Ring, Wacken Open Air, Taubertal Festival, a Nova Rock v Rakousku. Jejich prozatím největší publikum měli In Extremo na prvním koncertu rozlučkové tour Böhse Onkelze v Červnu 2005, kdy je vidělo 150 000 diváků.

Úspěchy[editovat | editovat zdroj]

První album In Extremo, které vzbudilo opravdový zájem bylo Verehrt Und Angespien. Vydobylo si v te době senzační jedenácté místo v německém žebříčku. Následující album, Sünder Ohne Zügel, pak získalo místo desáté. Nejvíce úspěchu sklidili s albem 7; které skončilo dokonce na třetím místě. Video k singlu Küss Mich bylo velmi často promítáno na německých hudebních kanálech.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Alba[editovat | editovat zdroj]

Singly[editovat | editovat zdroj]

  • 1996: Ai vis lo lop (Kazeta)
  • 1997: In Extremo (Der Galgen)
  • 1998: Ai Vis Lo Lop Vocal-Remix
  • 1999: This Corrosion (Promo Maxi CD)
  • 1999: Merseburger Zaubersprüche (Promo Maxi CD)
  • 2000: Vollmond (tj. Úplněk , Celý měsíc)
  • 2001: Unter dem Meer (tj. Pod mořem) (Promo Maxi CD)
  • 2001: Wind (Promo Maxi CD)
  • 2003: Küss Mich (tj. Polib mě)
  • 2003: Erdbeermund (tj. Jahodová ústa)
  • 2005: Nur Ihr Allein (tj: Jen vy sami) - vydáno ve třech verzích
  • 2005: Horizont
  • 2006: Liam (Německá verze)
  • 2013: Kunstraub
  • 2016: Quid Pro Quo
  • 2020: Kompass zur Sonne

DVD[editovat | editovat zdroj]

  • 2002 In Extremo - Live
  • 2006 Raue Spree 2005

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku In Extremo na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]