Hyazinth Graf Strachwitz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hyazinth Graf Strachwitz von Gross-Zauche und Camminetz

Narození30. července 1893
Kamień Śląski
Úmrtí25. dubna 1968 (ve věku 74 let)
Trostberg
Vojenská kariéra
HodnostGeneralleutnant
SložkaNěmecká armáda
Bitvyprvní světová válka
druhá světová válka
VyznamenáníRytířský kříž Železného kříže s dubovou ratolestí, meči a brilianty
Německý kříž ve zlatě
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Hyazinth Graf Strachwitz von Groß-Zauche und Camminetz (30. července 1893 Gross Stein25. dubna 1968 Trostberg) byl německý generálporučík a tankový velitel Wehrmachtu. Za druhé světové války měl přezdívku „Der Panzergraf“ (tankový hrabě).

Život[editovat | editovat zdroj]

Kadetní školu v Lichterfelde absolvoval spolu se svými přáteli Manfredem von Richthofenem a Hansem von Aulokem. U pluku Garde du Corps v Postupimi působil v hodnosti poručíka.

Po vyhlášení První světové války se dostal se svým výzvědným jízdním plukekem až k Paříži a zde byl zatčen a 14. října odsouzen k nuceným pracem ve Francouzské Guayaně. K převozu nedošlo a byl poslán do vězení na Île de Ré. Po převozu do vězení v Carcassonne zde byl nalezen pracovníky červeného kříže a převezen do Švýcarska a v roce 1918 propuštěn do Německa.

Během hornoslezskýchá povstání organizoval Strachwitz jako velitel Freikorpu Selbstschutz Oberschlesien (SSOS) (vlastní ochranu horní Slezsko). V roce 1921 se Strachwitz v bitvě o Annaberg vyznamenal a z polské strany byla na něj vypsaná odměna za dopadení.

Po porážce polského povstání se věnoval správě rodinného majetku a jako rezervista v hodnosti ritmistra patřil k 7. jezdeckému pluku (Reiter-Regiment 7) v Breslau. V roce 1935 požádal o přeložení k tankovému vojsku, které bylo vybudováno generálem Oswaldem Lutzem a Heinzem Guderianem. Svoji službu jako rezervista pak prováděl u tankového pluku 2 (Panzer-Regiment 2) 1. durynské tankové divize (1. Thüringische Panzer-Division) v Eisenachu.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Při přepadení Polska a v bojích na západní frontě působil jako zásobovací důstojník tankové divize a za tuto činnost získal jako první důstojník svého pluku Sponu 1939 k železnému kříži 1914 I. třídy. Po ukončení války s Francií byl Strachwitz povýšený na majora v záloze převelen k 16. tankové divizi(16. Panzer-Division (Wehrmacht)), které velel generálmajor Hube. Jednotka byla umístěna v Rumunsku, kde působila jako výcviková jednotka pro rumunskou armádu.

V počáteční fázi Operace Barbarossa zaútočil major Strachwitz na sovětské jednotky za demarkační čárou, využil zmatku, pronikl hluboko do týlu a usnadnil německé pěchotě cestu. Následně se vyznamenal v bitvě u Brodů a v bitvě u Umaně. Za tyto operace mu byl 25. 8. 1941 udělen Rytířský kříž Železného kříže.

17. listopadu 1942 byla Strachwitzovi udělena dubová ratolest k železnému kříži. Při útoku na Stalingrad měl hodnost podplukovníka (Oberstleutnant) byl se svou jednotkou jedním z prvních, který se pohyboval po městě Stalingrad. 15. ledna 1943 převzal velení nad tankovou jednotku „Grossdeutschland“. Po třetí bitvě o Charkov obdržel Strachwitz 28. března 1943 rytířský kříž s dubovou ratolestí a měči.

1. dubna 1944 byl povýšen na generálmajora a stal se velitelem 1. tankové divize a potom velitelem tanků Skupina armád Sever se třemi tankovými divizemi a protitankovou brigádou. 15. dubna 1944 obdržel brilianty k rytířskému kříži. 1. ledna 1945 byl povýšen do hodnosti generálporučíka v záloze a měl tímto povýšením nejvyšší hodnost mezi záložními důstojníky ve Wehrmachtu.

Kapitulace a období po kapitulaci[editovat | editovat zdroj]

Po kapitulaci propustil Strachwitz své jednotky a přikázal jim, aby odešli na západ. Sám se v doprovodu svého pobočníka dostal přes Sudety do Felgenu v Bavorsku a tam byl zajat Američany. Po propuštění ze zajetí se stal poradcem prezidenta v Sýrii pro lesní a zemědělské hospodářství a vybudoval armádu Sýrie. Po převratu Husni az-Za'im odešel s druhou manželkou do Libanonu a v červnu 1949 se dostal do Itálie a zde obhospodařoval u Livornoa vinici. Strachwitz zemřel 25. dubna 1968. U jeho rakve drželi čestnou stráž důstojníci Bundeswehru.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]