Hurikán Dorian

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dorian
Hurikán Dorian 2. září 2019, při přechodu přes severní Bahamy. Dole na snímku je Kuba, vlevo nahoře Florida a jihovýchodní pobřeží USA.
Hurikán Dorian 2. září 2019, při přechodu přes severní Bahamy. Dole na snímku je Kuba, vlevo nahoře Florida a jihovýchodní pobřeží USA.
Informace
KategorieKategorie 5
Zformování24. srpna 2019
Rozptýlení10. září 2019 (po 7. září mimotropická cyklóna)
Nejnižší tlak910 mb/hPa
Nejvyšší rychlost1 min. průměr
298 km/h
nárazy
355 km/h
Škodyvíce než 7,5 miliardy USD
Oběti56 přímých, 7 nepřímých
Postižené oblastiZávětrné ostrovy, Návětrné ostrovy, Portoriko, Bahamy, USA, Kanada
Trasa bouře
Saffirova–Simpsonova stupnice
TD TB 1 2 3 4 5
Součást
Atlantická hurikánová sezóna 2019
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hurikán Dorian byla silná tropická cyklóna, která na přelomu srpna a září 2019 prošla západním Atlantským oceánem. Šlo o čtvrtou pojmenovanou tropickou bouři a druhý hurikán atlantické hurikánové sezóny 2019. Dorian způsobil katastrofické škody na severních Bahamách, kde za sebou zanechal přes 50 mrtvých, dalších 1300 osob je zde stále vedeno jako nezvěstných.

Dorian se zformoval 24. srpna z tropické vlny ve středním Atlantiku. Od 26. do 28. srpna bouře míjela Malé Antily, přičemž se pohybovala v blízkosti karibských území těžce poničených hurikány Irma a Maria v roce 2017. Zde byla přijata rozsáhlá preventivní opatření ke zmírnění škod, zejména v Portoriku, kde i přesto zemřela jedna osoba. Ničivé větry zasáhly především Panenské ostrovy, kde vítr v nárazech dosahoval rychlosti až 179 km/h. Jinde na Malých Antilách byly dopady bouře relativně malé.

Při přechodu přes Malé Antily systém zesiloval, 28. srpna byl klasifikován jako hurikán. V příznivých podmínkách následovala rychlá intenzifikace: 31. srpna dosáhl Dorian kategorie 4 na Saffirově–Simpsonově stupnici intenzity hurikánů. Následujícího dne Dorian ještě zesílil na hurikán nejvyšší kategorie 5. Při vrcholné intenzitě byla naměřena 1minutová průměrná rychlost větrů 298 km/h a minimální centrální tlak 910 milibarů. Krátce poté vstoupil Dorian nad pevninu ostrova Elbow Cay v Bahamách. O několik hodin později, téměř se stejnou intenzitou, přímo zasáhl ostrov Grand Bahama.

Během přechodu přes severní Bahamy Dorian výrazně zpomalil svůj dopředný pohyb a od 1. do 3. září zůstával téměř nehybný nad ostrovy Abaco a později nad ostrovem Grand Bahama. Dlouhotrvající hurikánové podmínky zahrnující intenzivní srážky, silné větry a bouřlivý příliv zde způsobily rozsáhlé škody, byly zničeny tisíce domů a zemřelo nejméně 53 lidí. Systém začal pomalu postupovat směrem k severoseverozápadu ráno 3. září. Odpoledne 3. září Dorian zeslabil na hurikán kategorie 2. Po dokončení cyklu obměny stěny oka a v teplejších vodách však znovu zesílil, kolem půlnoci ze 4. na 5. září opět dosáhl kategorie 3.

V rámci příprav na přicházející hurikán vyhlásily americké státy Florida, Georgie, Jižní Karolína, Severní Karolína a Virginie výjimečný stav a v mnoha pobřežních okresech od Floridy po Severní Karolínu byla nařízena povinná evakuace. Dorian se vydal nejprve na severozápad podél pobřeží Floridy, následně na severovýchod a jako hurikán stupně 1 krátce vstoupil nad pevninu nad mysem Hatteras v Severní Karolíně. Poté se přeměnil na mimotropickou cyklónu. Stále ještě s větry o síle hurikánu zasáhl 8. září Nové Skotsko a Newfoundland v Kanadě. K definitivnímu rozptýlení bouře došlo 10. září v blízkosti Grónska.

Dorian se s 1minutovou průměrnou rychlostí přetrvávajících větrů 295 km/h v době vstupu nad Elbow Cay dělí spolu s hurikánem "Labor Day" z roku 1935 o primát nejsilnějšího atlantického hurikánu (co se týče rychlosti větrů), který kdy zasáhl pevninu.

Meteorologická historie[editovat | editovat zdroj]

19. srpna 2019 začalo americké Národní hurikánové centrum (NHC) sledovat tropickou vlnu - protáhlou brázdu nízkého tlaku vzduchu - uvnitř monzunového koridoru nad Guineji a Senegalem v západní Africe. Konvektivní aktivita spojená s vlnou byla limitována vysokým množstvím saharského prachu v oblasti.[1] Systém se pohyboval na západ přes tropické oblasti Atlantského oceánu a zůstával několik dní dezorganizovaný.[2] 23. srpna se ohraničená oblast nízkého tlaku zkonsolidovala na povrchu a bouřková aktivita vzrostla.[3] Systém získal dostatečnou organizovanou konvekci, aby byl 24. srpna v 15:00 UTC klasifikován jako Tropická deprese 5. V této době se systém nacházel 805 mil (1300 km) východojihovýchodně od Barbadosu. Mohutný výběžek vysokého tlaku vzduchu ovlivňoval pohyb deprese směrem na západ a směroval ji k Malým Antilám.[4] V malé cyklóně se brzy zformovalo jasně definované vnitřní jádro s 18 km širokým okem, což zvěstovalo zesílení systému v tropickou bouři, které bylo v NHC přiděleno jméno Dorian.[5] Slabý střih větru a suchý vzduch však následně narušovaly další organizaci..[6] Mezi 25. a 26. srpnem se dešťové pásy kolem systému postupně stahovaly, konvekce však zůstávala nekonzistentní.[7][8]

Dorian pokračoval v pohybu na západ. Velmi těsně se přiblížil k Barbadosu, kam přinesl větry o síle tropické bouře a silný déšť.[9] Poté se začal pohybovat směrem na severozápad ke Svaté Lucii a vstoupil do Karibského moře. Střed bouře se přesunul více na sever, v době, kdy se nacházela západně od Martiniku, což způsobilo, že i tento ostrov zakusil větry o síle tropické bouře.[10] Předpokládalo se, že Dorian nyní zamíří na severozápad a projde přes Dominikánskou republiku nebo Portoriko či v jejich blízkosti,[11] a jejich hornatý terén sílu bouře oslabí. Rovněž se očekávalo, že suchý vzduch a střih větru zabrání bouři dosáhnout síly hurikánu - i když jen těsně.[12] Dorian se však vydal mnohem severnější trasou, než se očekávalo, dostal se na východ od Portorika a zasáhl Americké Panenské ostrovy.

Dorian vstupuje nad bahamský ostrov Great Abaco jako silný hurikán kategorie 5, 1. září 2019

28. srpna se Dorian přiblížil ke Svatému Tomáši na Amerických Panenských ostrovech a zesílil na hurikán kategorie 1 na Saffirově–Simpsonově stupnici. V  18:00 UTC tohoto dne vstoupil Dorian nad pevninu na Svatém Tomáši.[13][14] Malá velikost hurikánu ušetřila od vážnějších dopadů Portoriko, s výjimkou Španělských Panenských ostrovů.[15]

Poté, co Dorian minul Panenské ostrovy, dostal se do příznivého prostředí umožňujícího další zesilování. Suchý vzduch, který v systému zůstával jako následek přechodu přes Karibik a Malé Antily, mu však dodával nepravidelný a nesouměrný vzhled. Cyklóna se však nad oceánem suchého vzduchu postupně zbavovala a následující den, 29. srpna, v ní započal proces rychlé intenzifikace. V ranních hodinách 30. srpna zesílila na hurikán kategorie 2[16] a jen o několik hodin později na hurikán kategorie 3.[17] Poté se zesilování na zbytek dne zastavilo, ale brzy se obnovilo.[18] 31. srpna dosáhl Dorian kategorie 4,[19] následující den pak nejvyšší kategorie 5.[20]

Ráno 1. září sonda vypuštěná letadlem Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) zaznamenala větrný náraz o síle 176 uzlů (326 km/h). Národní hurikánové centrum (NHC) konstatovalo, že při 1minutovém průměru rychlostí přetrvávajících větrů 290 km/h a minimálním tlaku 913 milibarů bude Dorian nejsilnějším hurikánem v moderních dějinách, který zasáhne severozápadní Bahamy.[21] 1. září v 16:40 UTC vstoupil Dorian nad pevninu ostrova Great Abaco. V této době byl naměřen 1minutový průměr rychlostí přetrvávajících větrů 298 km/h (v nárazech až 358 km/h) a centrální barometrický tlak 911 milibarů.[22][23] Během několika následujících hodin klak ještě o něco poklesl na 910 milibarů, což byla vůbec nejnižší naměřená hodnota pro tento hurikán. Dorian tak dosáhl své maximální intenzity právě při přechodu nad ostrovem Great Abaco.[24] Rychlost dopředného pohybu cyklóny se v této době velmi snížila, pohybovala se na západ rychlostí jen asi 8 km/h.[24] Ve 2:00 UTC 2. září Dorian vstoupil nad ostrov Grand Bahama, se silou stále blízkou svému maximu.[25] Systém ještě zpomalil, jeho dopředná rychlost klesala až pod 2 km/h. Tento den odpoledne, ještě nad ostrovem Grand Bahama, začal v hurikánu probíhat cyklus obměny stěny oka.[26] To, spolu s upwellingem, způsobilo zeslabení cyklóny na kategorii 4. Při absenci významného řídícího proudění zůstával Dorian téměř nehybný. Systém dále zeslaboval, v 15:00 UTC 3. září měl již pouze sílu hurikánu kategorie 2, ale rozpohyboval se nízkou rychlostí směrem na severozápad k pobřeží amerického státu Florida.

Dopady[editovat | editovat zdroj]

Oběti a škody podle oblastí
Oblast Oběti Škody
(2019 USD)
Ref
Návětrné ostrovy 0 neznámé
Závětrné ostrovy 0 neznámé
Bahamy ≥ 43 ≥ 7 miliard US$ [27][28]
USA Portoriko 1 neznámé [29]
Florida 6 neznámé [30]
Georgie 0 neznámé
Jižní Karolína 0 neznámé
Severní Karolína 2 neznámé [31]
Kanada Nové Skotsko 0 neznámé
Ostrov Prince Edvarda 0 neznámé
Newfoundland a Labrador 0 neznámé
Celkem: ≥ 52 ≥ 7 miliard US$

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hurricane Dorian na anglické Wikipedii.

  1. Maria Torres. Tropical Weather Discussion [online]. National Hurricane Center, August 19, 2019 [cit. 2019-09-02]. Dostupné online. 
  2. Andrew Hagen. Tropical Weather Discussion [online]. National Hurricane Center, August 20, 2019 [cit. 2019-09-02]. Dostupné online. 
  3. John Beven. Tropical Weather Outlook [online]. National Hurricane Center, August 23, 2019 [cit. 2019-09-02]. Dostupné online. 
  4. Stacy Stewart. Tropical Depression Five Discussion Number 1 [online]. National Hurricane Center, August 24, 2019 [cit. 2019-09-02]. Dostupné online. 
  5. Stacy Stewart. Tropical Storm Dorian Discussion Number 2 [online]. National Hurricane Center, August 24, 2019 [cit. 2019-09-02]. Dostupné online. 
  6. David Zelinsky. Tropical Storm Dorian Discussion Number 3 [online]. National Hurricane Center, August 25, 2019 [cit. 2019-09-02]. Dostupné online. 
  7. John Beven. Tropical Storm Dorian Discussion Number 6 [online]. National Hurricane Center, August 25, 2019 [cit. 2019-09-02]. Dostupné online. 
  8. Richard Pasch and Andrew Latto. Tropical Storm Dorian Discussion Number 7 [online]. National Hurricane Center, August 26, 2019 [cit. 2019-09-02]. Dostupné online. 
  9. PASCH, Richard J. Tropical Storm Dorian Advisory Number 11 [online]. National Hurricane Center, August 27, 2019 [cit. 2019-08-27]. Dostupné online. 
  10. STEWART, Stacy R. Tropical Storm Dorian Intermediate Advisory Number 13A [online]. August 27, 2019 [cit. 2019-08-27]. Dostupné online. 
  11. CHAPPELL, Bill. Tropical Storm Dorian Menaces Barbados, Could Become A Hurricane Tuesday. NPR. August 26, 2019. Dostupné online [cit. August 29, 2019]. 
  12. Tropical Storm Dorian Will Approach Puerto Rico on Wednesday and Could Threaten Florida Labor Day Weekend. The Weather Channel. The Weather Company, August 27, 2019. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne August 27, 2019. (anglicky) 
  13. AVILA, Lixion A. Hurricane Dorian Intermediate Advisory Number 17A [online]. National Hurricane Center, August 28, 2019 [cit. 2019-08-29]. Dostupné online. 
  14. Hurricane Dorian does little damage to U.S. Virgin Islands [online]. CBC, August 28, 2019 [cit. 2019-09-01]. Dostupné online. 
  15. Hurricane Dorian Tropical Storm-Force and Hurricane-Force Wind Swaths [online]. National Hurricane Center, August 29, 2019 [cit. 2019-08-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-08-29. 
  16. BLAKE, Eric S. Hurricane Dorian Advisory Number 23 [online]. Miami: National Hurricane Center, August 30, 2019 [cit. 2019-08-30]. Dostupné online. 
  17. AVILA, Lixion A. Hurricane Dorian Intermediate Advisory Number 25A [online]. Miami: National Hurricane Center, August 30, 2019 [cit. 2019-08-30]. Dostupné online. 
  18. CANGIALOSI, John; LATTO, Andrew. Hurricane Dorian Intermediate Advisory Number 26A [online]. Miami: National Hurricane Center, August 30, 2019 [cit. 2019-08-31]. Dostupné online. 
  19. CANGIALOSI, John; LATTO, Andrew. Hurricane Dorian Tropical Cyclone Update [online]. Miami: National Hurricane Center, August 31, 2019 [cit. 2019-08-31]. Dostupné online. 
  20. Hurricane Dorian Intermediate Advisory Number 32A [online]. [cit. 2019-09-01]. Dostupné online. 
  21. AVILA, Lixion. Hurricane Dorian Discussion Number 33 [online]. National Hurricane Center, 1 September 2019 [cit. 2019-09-01]. Dostupné online. 
  22. AVILA, Lixion A. Hurricane Dorian Advisory Number 33 [online]. Miami: National Hurricane Center, September 1, 2019 [cit. 2019-09-01]. Dostupné online. 
  23. BLAKE, Eric S. Hurricane Dorian Tropical Cyclone Update [online]. Miami: National Hurricane Center, September 1, 2019 [cit. 2019-09-01]. Dostupné online. 
  24. a b AVILA, Lixion A. Hurricane Dorian Discussion Number 34 [online]. Miami: National Hurricane Center, September 1, 2019 [cit. 2019-09-01]. Dostupné online. 
  25. LATTO, Andrew. Hurricane Dorian Tropical Cyclone Update [online]. Miami: National Hurricane Center, September 2, 2019 [cit. 2019-09-02]. Dostupné online. 
  26. COWAN, Levi. Tropical Tidbits — [8am Monday] Dorian Stalling over Grand Bahama [online]. [cit. 2019-09-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  27. SILVA, Daniella; IMAM, Jareem. 43 dead in Bahamas as Hurricane Dorian toll expected to rise 'significantly'. www.nbcnews.com. NBC News, September 6, 2019. Dostupné online [cit. September 7, 2019]. 
  28. FITZ-GIBBON, Jorge. Hurricane Dorian causes $7B in property damage to Bahamas. nypost.com. New York Post, September 5, 2019. Dostupné online [cit. September 5, 2019]. 
  29. OLIVEIRA, Nelson. Man, 80, dies while preparing for Hurricane Dorian in Puerto Rico. www.nydailynews.com. New York Daily News, August 28, 2019. Dostupné online [cit. August 28, 2019]. 
  30. CONNOLLY, Kevin. 6 Florida Deaths Linked to Hurricane Dorian. www.mynews13.com. News 13, September 5, 2019. Dostupné online [cit. September 5, 2019]. 
  31. WATCH: North Carolina reports 1st death from Hurricane Dorian. www.pbs.org. Public Broadcasting Service, September 4, 2019. Dostupné online [cit. September 4, 2019]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]