Homolepticita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Homolepticita je vlastnost koordinačních sloučenin, kdy jsou všechny ligandy navázané na kov stejné.[1] Pokud komplex obsahuje ligandy více druhů, pak je heteroleptický.

U některých sloučenin název napovídá, že jsou homoleptické, ale ve skutečnosti jsou heteroleptické, protože některé ligandy nejsou do jejich názvu zahrnuty; patří sem například dialkylhořečnaté komplexy, vytvářející v etherových roztocích rovnováhuGrignardovými činidly, jež mají na každý hořčík navázány také dva etherové ligandy; dalším příkladem je roztok trimethylhliníku v etheru, například tetrahydrofuranu; podobně se chovají též triarylované a trialkylované borany.

Stejný ligand se může navazovat různými způsoby, to se děje například u dimethylsulfoxidu (DMSO); komplexy s ligandy stejného druhu, pouze jinak vázanými, se stále považují za homoleptické; například dichlortetrakis(dimethylsulfoxid) ruthenatý obsahuje DMSO navázaný na atomy síry i atomy kyslíku (komplex ale není homoleptický, protože obsahuje také chloridové ligandy).

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Homoleptic na anglické Wikipedii.

  1. The IUPAC Compendium of Chemical Terminology: The Gold Book. Příprava vydání Victor Gold. 4. vyd. Research Triangle Park, NC: International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), 2014. Dostupné online. DOI 10.1351/goldbook.h02850. (anglicky) DOI: 10.1351/goldbook.