Hlemýždí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlemýždí
Stavení v Hlemýždí
Stavení v Hlemýždí
Lokalita
Charaktervesnice
ObecBrniště
OkresČeská Lípa
KrajLiberecký kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel207 (2021)[1]
Katastrální územíHlemýždí (2,8 km²)
PSČ471 29
Počet domů54 (2011)[2]
Hlemýždí
Hlemýždí
Další údaje
Kód části obce9989
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hlemýždí (německy Schneckendorf[3]) je část obce Brništěokrese Česká Lípa.

Hlemýždí je také název katastrálního území o rozloze 2,8 km².[4] V katastrálním území Hlemýždí leží i Jáchymov, obě nádražní budovy stanice Brniště, Brništský rybník, pole a pastviny. Postupem času se Hlemýždí spojilo s Jáchymovem i Brništěm do souvislého obydleného území.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o Hlemýždí pochází z roku 1540. V šestnáctém století vesnici založili Blektové z Útěchovic. V polovině téhož století byla vyčleněna z jejich panství jako samostatný statek pro jednoho ze synů Jana Blekty z Útěchovic. Ve vsi proto vznikla tvrz, která sloužila jako vrchnostenské sídlo. Nepřímo je zmíněna roku 1567 v přídomku Anny z Útěchovic a Hlemýždí, ale přímý doklad o ní pochází až z roku 1592.[5]

Brništský rybník, v pozadí Tlustec

Od roku 1583 vesnici vlastnil císařský plukovník Dětřich Švendy, který koncem šestnáctého století vyvolal nejasný spor s Polyxenou z Rožmberka a Kateřinou z Hradce. Plukovník Švendy jej prohrál, a dokonce byl pro pomluvu odsouzen k trestu smrti. Zemřel neznámým způsobem a Hlemýždí zdědil jeho syn Julius Švendy. Jeho pokus v roce 1614 zabrat s pomocí vojska selskou půdu vedl ke střetu, v němž byl zraněn a zachránil se útěkem do tvrze. O dva roky později jej zabil jeho sluha.

Hlemýždí poté přešlo na Juliova syna Jana Julia Švendyho, kterému byl za účast na stavovském povstání v letech 1618–1620 statek s tvrzí, lesy, rybníkem a dalším příslušenstvím zkonfiskován. Roku 1624 Hlemýždí koupil Albrecht z Valdštejna, který je připojil zpět k Valtínovu. Nepotřebná tvrz poté zanikla.[5]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Stranou Brniště, Hlemýždí i Luhova je areál železniční stanice Brniště. Areál stanice s desítkou kolejí je nezvykle velký v poměru k významu obce, což je způsobeno napojením vlečky Diamo (dříve UD Hamr) a dřívější těžbou čediče v lomu na kopci Tlustec. Kvůli dříve velkému vytížení byla postavena v sousedství starého nádraží budova nová, dnes pro veřejnost uzavřena. Staré nádraží slouží k bydlení a jeho průčelí připomíná muzeum železničních i jiných cedulí. Stanice je na trati z Liberce do České Lípy funkční, avšak málo využívaná.

Staré nádraží se sbírkou cedulí

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-11-01]
  2. Historický lexikon obcí České republiky – 1869–2011. 21. prosince 2015. Dostupné online.
  3. SOA Litoměřice – Lexikon obcí severních a severozápadních Čech. www.soalitomerice.cz [online]. [cit. 01-04-2012]. Dostupné v archivu pořízeném dne 23-02-2011. 
  4. Územně identifikační registr ČR. Územně identifikační registr ČR [online]. 1999-01-01 [cit. 2009-10-22]. Dostupné v archivu. 
  5. a b Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Příprava vydání Rudolf Anděl. Svazek III. Severní Čechy. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1984. 664 s. Kapitola Hlemýždí – tvrz, s. 135–136. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]