Strašilka obrovská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Heteropteryx dilatata)
Jak číst taxoboxStrašilka obrovská
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Artropodta)
Třídahmyz (Insecta)
Řádstrašilky (Phasmatodea)
ČeleďPhasmatidae
RodHeteropteryx
Binomické jméno
Heteropteryx dilatata
Parkinson, 1798
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Strašilka obrovská (Heteropteryx dilatata), známá také jako malajská džunglová nymfa, je druh hmyzu z řádu strašilek. Jedná se o jediný známý druh monotypického rodu Heteropteryx. Vyskytuje se v tropických deštných lesích a křovinách západní Malajsie, aktivní je převážně v noci.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Heteropteryx dilatata patří mezi nejtěžší druhy strašilek, dospělé samičky mohou vážit 45–65 g. Tělo dosahuje velikosti do 17 cm, je dost ploché a dlouhé, a je pokryté krátkými ostny. Velké samičky jsou z vrchu světlezelené, zespodu tmavozelené. Dospělý samec je mnohem menší, štíhlejší a má tmavší zbarvení. Obě pohlaví mají křídla, u samic jsou však zakrnělá a neslouží k letu.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Nymfy i dospělci se živí listy různých rostlin včetně durianu, guavy a manga. V zajetí přijímají jako potravu listy ostružiníku, maliníku, břečťanu, dubu, růže nebo hlohu.[1]

Chov[editovat | editovat zdroj]

Tento druh je mezi chovateli populární na celém světě a poměrně často je chován v teráriích. Chovná nádoba musí být dostatečně prostorná vzhledem k velikosti druhu (pro jeden pár by neměla být menší než 40×40×40 cm) a dobře větraná. Tomuto druhu postačuje pokojová teplota od 22 do 25 °C. V teráriu by měla být nádoba s vlhkým substrátem, do kterého samičky pomocí kladélka vkládají vajíčka.[2] Inkubační doba vajíček je 8–16 měsíců.[1] Dospělé samičky s vajíčky mohou být velmi agresivní. Pokud je něco vyruší, vydávají hlasitý sykot pomocí křídel a v obranném postoji vystavují své hrotité zadní končetiny. Pokud je někdo napadne, vyrazí pryč.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Strašilka obrovská na slovenské Wikipedii a Heteropteryx na anglické Wikipedii.

  1. a b ZAJÍČEK, Jaromír. Heteropteryx dilatata (PSG18). www.strasilky.cz [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné online. 
  2. SIEGEL, Michal. PSG 018 Heteropteryx dilatata. Phasmatodea [online]. [cit. 2021-09-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-09-11. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Mgr. Hyžný Matúš (preklad), Mgr. Ohrádková Zuzana (preklad), doc. RNDr. Thurzo Milan CSc. (preklad): Príroda Unikátny obrazový sprievodca, Bratislava 2011, ISBN 978-80-551-2518-3

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]